Dostupni linkovi

Prvi 'muški' film o ratu u Hrvatskoj


Sa snimanja filma
Sa snimanja filma
U Zagrebu je započelo snimanje filma o ratnim zbivanjima u zapadnoj Slavoniji ujesen 1991. godine. Priča filma radnog naslova „Broj 55“ govori o pogibiji 18 hrvatskih vojnika u neprijateljskoj zasjedi u selu Kusonje, a u ekipi kažu kako će ovo biti prvi pravi „muški“ film o ratu u Hrvatskoj.

Početak rujna 1991. godine. Dvadesetak slabo naoružanih hrvatskih vojnika u improviziranom oklopnom vozilu napravljenom od brdskog traktora provizorno okopljenog čeličnim pločama upada u neprijateljsku zasjedu u selu Kusonje nedaleko Pakraca, dio ih pogiba u borbi sa jačim i bolje naoružanim neprijateljem, a nekoliko koji su se predali bude likvidirano – to je faktografski okvir na kojem je nastao scenarij za film „Broj 55“ čije je snimanje započelo u Zagrebu.

Režiser filma Kristijan Milić, koji je za svoj prethodni antiratni ratni film „Živi i mrtvi“ dobio nagrade od Pule i Bitole do FEST-a o filmu kaže:

Kristijan Milić na snimanju filma
Kristijan Milić na snimanju filma
„To je jedna mala priča koja može podsjećati na tragediju Vukovara, ali je u puno manjem sklopu.“

Ovo je prvi u nizu od šest filmova koje Hrvatska televizija snima s namjerom da pokrije sve značajnije bitke u Hrvatskoj od Vukovara do Dubrovnika.

„Radi se o do sada najskupljem projektu Hrvatske televizije koji se priprema već 6 godina“, kaže za RSE filmski režiser i urednik cijelog projekta Branko Schmidt.

„Ovo je prvi pravi 'muški' film s fronte, dakle film u kojem uopće nema ženskih likova, pravi ratni film sa puno specijalnih efekata. Ovo je vrlo skup i ambiciozan projekt koji bi na neki način trebao ličiti na onu famoznu američku ratnu seriju 'Band of Brothers'. Po tom uzoru smo nekako i pisali scenarij i po tom uzoru ga režiser Kristijan Milić i kani režirati. Po meni, ovo je prvi film o Domovinskom ratu koji će to pokazati iz vizure samog sukoba sa neprijateljskim snagama.“

Iako hrvatski vojnici upadaju u zasjedu pobunjenih hrvatskih Srba, njih u filmu – nema.
Zašto, objašnjava Branko Schmidt:

„Oni ne postoje kao likovi, uopće nisu razrađeni, razumijete. Oni su jednostavno ti koji su agresori a mi smo jednostavno ti koji se branimo. Mi se uopće njima ne bavimo, već se bavimo našim junacima koji su poginuli u tom okršaju.“

Nakon što je improvizirani oklopnjak pogođen, hrvatski vojnici su se sklonili u jedu kuću u selu Kusonje, koja nosi kućni broj 55, i otuda ime filma. Film će prikazati i neuspješne pokušaje spašavanja opkoljenih hrvatskih vojnika. Tih trenutaka se za RSE sjeća hrvatski ratni veteran Ratko Tasić koji je sudjelovao u svim pokušajima izvlačenja.

„Ja sam krenuo zajedno sa hrvatskom specijalnom policijom drugi puta i tada nas je dočekala još bolja kanonada. Čekali su nas. Onda smo pokupali ponovo i to opet nije dalo nikakve rezultate. Zaista je bilo preteško – kao da idete dirati u osinjak.“

Jednu od glavnih uloga glumi mladi zagrebački glumac Marko Cindrić koji je novinarima pojasnio da se dobro spremio za film, i to ne samo nabijanjem kondicije.

„Mene to posebno dira i dao sam sve od sebe da vrhunski odradim pripreme. Tako sam se dva mjeseca – sve do danas – pripremao i psihički i fizički, pročitao sam masu knjiga naših branitelja koji su pisali fenomenalne osobne priče i pogledao sate i sate dokumentaraca iz devedesetih.“

Prema ugovoru, film treba biti gotov do sljedeće Pule, kada bi trebao biti prikazan u službenoj konkurenciji.
XS
SM
MD
LG