Dostupni linkovi

Praznik rada u BiH: Više praznično nego u prosvjedima


Praznik rada u Mostaru protekao je uz prvomajski uranak
Praznik rada u Mostaru protekao je uz prvomajski uranak

Praznik rada u Bosni i Hercegovini prošao je, kao i proteklih godina, više u slavlju, nego u prosvjedima i borbi za prava radnika koja se u zemlji ruše na svakom koraku. Ulice glavnog grada puste su, dok je sindikat u Banjaluci prosvjednom šetnjom nastojao upozoriti na težak položaj radnika. Manja okupljanja zabilježena su i u Tuzli.

Nekoliko stotina radnika, članova Saveza sindikata Republike Srpske mirnom prosvjednom šetnjom u Banjaluci obilježili su Međunarodni praznik rada, 1. maj. Na ovaj način iskazali su svoje nezadovoljstvo položajem radnika, a prvomajski proglas upućen Vladi i poslodavcima, pročitao je Njegoš Samardžija, predsjednik sindikata Romanija puteva:

„Tražimo od poslodavaca, Vlade Republike Srpske i kontrolnih organa, da se zarađene plate radnicima redovno isplaćuju i da doprinosi redovno budu uplaćivani“, poručeno je sa skupa.

Protestna šetnja u Banjaluci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Stotinjak obespravljenih radnika iz Tuzle, Gračanice, Srebrenika, Zavidovića i Živinica okupilo se u Tuzli, pred bivšom zapaljenom zgradom Vlade Tuzlanskog kantona. O tome kako ove godine dočekuju praznik rada, Mehmed Terzić, bivši radnik Tvornice transportnih uređaja Tuzla kaže:

„Prvi maj dočekujem go, bos, bez ičega. Imali smo fabriku, sad je nema. Ovo je nama naša vlast dala, i federalna i kantonalna. Sad neka naši premijeri slave 1. maj, a radnici TTU-a i svi radnici kojima su ove godine zatvorene fabrike, oni neka hodaju po cesti.“

Ulice Sarajeva danas su prazne. Dane vikenda spojene sa dva neradna dana, povodom 1. maja građani su iskoristili da odu iz grada.

Prazne ulice Sarajeva, 1. maj
Prazne ulice Sarajeva, 1. maj

Hladno prvomajsko jutro pred zgradom Vlade Federacije u Sarajevu zato su dočekale radnice Tvornice Konfekcije „Borac“ iz Banovića. Ovo je peti dan kako na ulici traže svoja prava, da im se uveže radni staž kako bi mogle primati mirovinu i liječiti se. Za uplatu doprinosa za 16 radnica nije potrebno puno novaca, ističe Senija Rahmanović.

„Pa to je jedno njihovo auto. Za nas 16 treba da se uplati od 160 do 170 hiljada, ne može biti veća cifra“, kaže Rahmanović.

Radnice 'Borca' 1. maj dočekale pred Vladom FBiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Praznik rada u Mostaru protekao je uz prvomajski uranak, a priličan broj posjetitelja mogao se vidjeti na nekim od tradicionalnih izletišta. Isto je i u Konjicu gdje je jedno od najpopularnijih mjesta za izlet brdo Vrtaljica. Stare poznanike na tom mjestu srela je nakon dugo vremena Mirjana Kapetanović.

„Sretan 1. maj, ovaj divni praznik, svim radnim ljudima i daj bože da što više imamo radnih ljudi. Evo održavamo ovu tradiciju. Ja sam još kao dijete išla na uranke i bježala iz kuće, da ne znaju roditelji, dolazila ovdje na Vrtaljicu i jutros me je ista želja povukla“, kaže Mirjana.

Prvi maj u Banjaluci
Prvi maj u Banjaluci

Dobre želje radnici Doboja primili su danas od austrijskih građana koji su na proputovanju kroz BiH.

„Mi imamo više posla nego u Bosni. Bilo bi prelijepo kad bi i ovdje bilo više posla za stanovništvo ove divne zemlje. Nadam se najboljem za Bosnu“, rekao je jedan od njih.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG