Dostupni linkovi

Protesti banjalučkih studenata djelimično urodili plodom


Protesti banjalučkih studenata djelomično su urodili plodom. Tender za izgradnju 4. paviljona je raspisan, iako će se graditi samo jedna lamela od tri potrebne. Studenti su ogorčeni, ali ipak smatraju da su protesti bili uspješni. Analitičari političkih zbivanja smatraju da se vlast preplašila, ali da će se ignorisanje problema nastaviti. Vlast će imati vremena da pojača odbrambene položaje, ali samo dok se ne završe izbori za novog predsjednika Unije studenata.

Poslije prošlonedjeljnih masovnih protesta studenata u Banjaluci, na kojima su izražavali nezadovoljstvo radom vlasti tražeći bolje uslove za studiranje, bolji standard, te izgradnju novih studentskih paviljona u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, studenti su dobili odgovor makar na jedan od postavljenih zahtjeva. Univerzitet u Banjaluci je raspisao tender za izgradnju 4. paviljona.

„Jedna velika laž režima da smo znali da će biti raspisan tender za 4. paviljon, što je i sam predsjednik potvrdio kada smo bili zadnji put na sastanku kod njega pretprošle sedmice, jer ni oni nisu imali viziju kako da riješe problem tog paviljona. Tek pod pritiskom javnosti i demonstracija raspisali su tender“, kaže predsjednik Unije studenata Republike Srpske Nikola Dronjak.

Da li zbog protesta ili klasičnog populizma vlasti na koji su svi navikli, objekat vrijedan sedam miliona i 400 hiljada konvertibilnih maraka trebao bi biti useljiv već početkom naredne akademske godine.

Prema riječima predsjednika Skupštine studenata Studenskog centra “Nikola Tesla˝ Igora Macanovića, vlast obećava, ali opet u potpunosti obećano ne ispunjava.

„Nas studente dodatno opterećava to što će biti izgrađena samo jedna lamela od planirane tri, tj. imaćemo samo 250 dodatnih mjesta, a ne kompletan broj kreveta da bismo zadovolilili naše potrebe", kaže Macanović.

A da vlast koristi taktiku mazanja očiju smatra i Nikola Dronjak:

„Smatramo da je to nedovoljno i da se ponovo obmanjuju studenti i javnost jer se gradi samo jedna od tri lamele koje su obećane. Vlast pokušava da ubire jeftine političke poene tako što će obmanjivati javnost i govoriti kako eto oni rade, oni su znali da će to biti", tvrdi Dronjak.

Pobjeda ili ne, studenski protesti postigli su cilj, smatra profesor političkih nauka na Univerzitetu u Banjaluci Đorđe Vuković, te ističe da su protesti otkrili klasični način vladanja trenutne garniture, koja obećano ispunjava samo pod jakim pritiscima:

„Jeste nelogično da se sada u finansijskoj oskudici brzo preko koljena izdvajaju novci i usmjeravaju ka izgradnji studentskog paviljona. Međutim, to je način vladanja koje dobija bumerang u jednom od ovakvih slučajeva. To je, dakle, da ono što obeća ne odmjeravajući posljedice i svoje mogućnosti, sad dolazi po naplatu.“

Sličnog mišljenja je i direktor Helsinškog odbora Republike Srpske BrankoTodorović:

„Vlast nikada ne održi preizborna ili neka druga obećanja. Tada vlast, suočena sa snažnim građanskim aktivizmom, ispuni želje odnosno zahtjeve samo zato da bi se prikazala kao ozbiljna i odgovorna, ili kao ona koja ima u vidu zahtjeve građana“, smatra Todorović.

Pozivi na dijalog i obećanja o posebnoj sjednici Vlade na kojoj bi se počeli razmatrati problemi na koje ukazuju studenti najvjerovatnije nikada se neće ni desiti, smatra student Siniša Kilibarda:

„Mi još uvijek čekamo poziv na tematsku sjednicu Vlade, gdje bi oni mogli, da hoće, odmah riješiti te probleme“, kaže Kilibarda.

Iako je vlast djelimično ispunila jedan od zahtjeva studenata, ostali koji se odnose na studenski standard, kvalitet visokog obrazovanja, te na beskompromisnu borbu protiv nepotizma i korupcije nisu na dnevnom redu vladajuće elite.

Ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija ubjeđuje da se svakodnevno vrše konsultacije, a da ga studenti nisu ni kontaktirali za razgovor:

„O problemima visokog obrazovanja razgovaramo i procijenićemo situaciju do koje mjere možemo realizovati zahtjeve studenata. Ja konkretne zahtjeve studenata nisam ni dobio. Ja sam upoznat preko medija“, tvrdi Mutabdžija.

Nakon što su dobili jednu bitku, studenti konsoliduju redove. U nedjelju ih očekuju novi izbori za Uniju studenata. Po svemu sudeći, za sada jedini kanditat iz Istočnog Sarajeva Predrag Govedarica biće budući predsjednik Unije, a kako sam kaže - nastaviće studensku borbu:

„Spriječiću pokušaj podjele studenata na istočni i zapadni dio i u prvom dijelu svog mandata staviću fokus na studentski smještaj, znači akcenat na poboljšanje studentskog standarda", kaže Govedarica.

Jedna lamela paviljona nije dovoljna jer studenti očekuju izgradnju studenskih domova na Palama, u Foči i Lukavici, a kada se izbori za Uniju studenata završe, najavljuju još jači pritisak na Vladu da ispuni i ostale zahtjeve. U protivnom najavljuju ponovo izlazak na ulice.
XS
SM
MD
LG