Dostupni linkovi

Protest radnika komunalnih preduzeća Sarajeva: Ne želimo prositi zarađeno


Protest radnika komunalne privrede u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Protest radnika komunalne privrede u Sarajevu

Više stotina radnika komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo protestovalo je u ponedjeljak pred zgradom kantonalne Vlade. Protestima radnici žele skrenuti pažnju na brojne probleme, kao što su neisplaćivanje plaća, neuplaćivanje doprinosa i zdravstvenog osiguranja, te, kako kažu, urušavanje komunalne privrede. Proteste će organizovati svakodnevno do 11. aprila, na istom mjestu i u isto vrijeme.

Prvi dan protesta radnici su uz zvuk vuvuzela i pištaljki iskazali svoje nezadovoljstvo. Traže da im se vrati dostojanstvo, a brojni transparenti u rukama radnika ukazuju na to.

“Budite vlasnici, a ne robovlasnici”, te “Vratite nam dotojanstvo da ne prosimo zarađeno”, samo su neke od poruka vlastima Kantona Sarajevo.

“Želimo poručiti Vladi da kolektivni ugovor nije švedski stol, da uzimaju šta im odgovara."

“Dajte nam samo osnov da možemo normalno živjeti i da možemo prehranjivati i liječiti svoje porodice”, poručile su vlastima sindikalne vođe komunalne privrede u Kantonu Sarajevo.

Tokom protesta ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović pokušao se obratiti radnicima. No, radnici mu nisu dopustili da govori, već su ga izviždali. On je prije nekoliko dana izazvao revolt među radnicima preduzeća Sarajevogas i Toplane, kazavši da se dugovanje ovih preduzeća prema BH Gasu može smanjti ukoliko se radnici odreknu jedne plaće.

Predsjednik Sindikata komunalne privrede Kantona Sarajevo Adem Šerak rekao da je da ovih problema ne bi bilo da je ispoštovan Zakon o komunalnoj privredi.

"Odgovorni moraju snositi posljedice jer do sada niko nije odgovarao za uništavanje komunalnih preduzeća. Socijalni mir više neće ići preko leđa komunalnih radnika. Želimo dostojanstven život, da svojim radom pokažemo da nam je stalo do ovog kantona", rekao je Šerak.

“Nijednoj članici komunalne privrede kolektivni ugovor nije ispoštovan sto posto. Ako bi se krenulo u pojedinačne tužbe protiv Vlade, to je oko 100 miliona konvertibilnih maraka, što bi dovelo kanton do kolapsa”, rekao je predsjednik sindikata Komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacije Rasim Ljucević.

Radnici poručuju da građani neće trpjeti zbog njihovog nezadovoljstva, jer će obavljati posao uobičajeno. Protesti su za njih prvi korak u rješavanje nagomilanih problema u komunalnoj privredi, a odlučni su boriti se za svoja prava drugačijim metodama sindikalne borbe.
XS
SM
MD
LG