Dostupni linkovi

Prodaja KAP-a: Ponuda ima, ali i sumnji u namjere


Detalj iz pogona KAP-a, septembar 2013.
Detalj iz pogona KAP-a, septembar 2013.
Za imovinu podgoričkog Kombinata aluminijuma stigle su četiri ponude, ali činjenica da su investitori zainteresovani za imovinu KAP-a, a ne preduzeće, ne znači da je sudbina ove firme zapečaćena. Ukoliko do nastavka rada fabrike ipak ne dođe, razlog će, po svemu sudeći, biti skupa električna energija.

Do sada je potvrđeno da su ponude za kupovinu imovine podgoričkog Kombinata aluminijuma dostavili: vlasnik domaćeg Uniproma Veselin Pejović, kompanija Politropus Alternative sa sjedištem u Tivtu, ali nije poznato da li je njen manjinski vlasnik Ukrajinac Roman Denkovič iza izvjesne offshore firme, domaćoj javnosti
nepoznate vlasničke strukture koja je većinski vlasnik tivatskog Politropusa.

Treći ponuđač je Makedonac Marko Pejčinoski koji gazduje najvećim hrvatskih proizvođačem aluminijuma, kompanijom TLM-TVP. Za četvrtog ponuđača još uvijek nema potvrde ali se pretpostavlja da bi to mogla biti njemačka HGL grupa ili turski Toščelik.

Iz Vlade je već emitovan optimizam kroz izjavu ministra ekonomije Vladimira Kavarića da je "dobra vijest da već u prvom krugu postoje konkretna interesovanja za imovinu KAP-a".

Kvalitet i detalji ponuda, međutim, još uvijek nijesu poznati jer će otvaranje biti tek u petak, jer se čeka moguće prispjeće ponuda koje su eventualno poslate poštom. Za sada se zna samo da su svi zainteresovani samo za imovinu KAP-a, bez pravnog subjekta koji je bio njen vlasnik, da ne bi rizikovali u budućnosti sudske sporove ili novčana potraživanja starih povjerilaca.

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner vladajućeg DPS-a Zoran Jelić kaže da je ovo što je do sada poznato veoma ohrabrujuće.

"Očito su investitori zainteresovani za pokretanje proizvodnje KAP-a. Zainteresovani su za nastavk proizvodnje, vjerovatno na tržišnim uslovima. Sve ćemo vidjeti kada se ponude otvore i da vidimo šta sve tamo piše, kakav je biznis plan, kakvi su uslovi za električnu energiju, struktura i broj potrebnih radnika i kakvi su uslovi. To je svakako ohrabrujući podatak", kaže Jelić.

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
Član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević je, istakavši da je za ljude iz vrha vlasti Kombinat aluminijuma već dvadesetak godina instrument za njihovo lično bogaćenje, rekao da ni sada od njih ne očekuje ništa dobro.

"Budući na potvrđena negativna iskustva o katastrofalnoj i antidržavnoj politici svih ovih 24 godine, a imajući u vidu činjenicu da je i dalje Đukanović premijer Vlade, mogu samo da kažem da sa velikom pažnjom posmatramo ovu proceduru prodaje imovine KAP-a, zabrinuti da će to biti još jedan dil koji podrazumijeva državne garancije, subvencije za struju. U svakom slučaju jednu novu negativnu vijest za sve nas", konstatuje Medojević.

Sve kalkulacije u igri

Osnove za pesimizam, sumnje, pa i optužbe na račun vlasti opozicija crpi iz postkomunističkog istorijata KAP-a u kom je bilo netransparentnih aranžmana sa domaćim novopečenim biznismenima, ali i globalnim igračima kakav je švajcarski Glencore.

Naročito je kontroverzna privatizacija KAP-a, odnosno, aranžman sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom koji je 2005. godine, preko jedne offshore firme u kojoj je, pretpostavlja se bilo i domaćih moćnika, preuzeo gazdovanje okosnicom crnogorske privrede.

Rezultat je bankrot KAP-a koji se desio prije nekoliko mjeseci, dug firme od 360 miliona eura i još 170 miliona eura koje plaćaju građani za neotplaćene kredite KAP-a u kojima je Vlada bila žirant.

Vrhunac je vjerovatno bila krađa struje iz evropske interkonekcije koju je za račun KAP-a, preko Crnogorskog elektroprenosnog sistema, počinila Vlada i tako pribavila međunarodnu kompromitaciju države.

Upravo će električna energija vjerovatno biti ključ daljeg opstanka KAP-a koji je više nego neizvjestan zbog činjenice da ga niko neće uzeti bez novih subvencija za struju za koje više, s obzirom da na njih pristaje samo Đukanovićev DPS, ne postoji većinska politička volja.

"Svakako da dio tih zainteresovanih proizvođača ima svoju računicu. Konačnu odluku donijeće Skupština. Mi ćemo sa svih aspekata sagledati te ponude i vidjeti koja je najbolja", kaže Zoran Jelić iz Demokratske partije socijalista.

Nebojša Medojević iz opozicionog Demokratskog fronta, koji kaže da nije siguran da manja članica vladajuće koalicije, SDP, neće i ovaj put priskočiti u pomoć DPS-u, tvrdi da su sve kombinacije moguće, pa i one najzlokobnije:

"U slučaju da KAP kupi neki investitor iza kojeg stoji organizovani kriminal, odnosno ako mafija kupi KAP, njemu se isplati da pare od droge koje ne može oprati u svijetu opere preko KAP-a i čak bude spreman da plaća tržišnu cijenu električne energije jer će to što gubi na cijeni struje biti ustvari prihvatljiv porez za pranje novca stečenog organizovanim kriminalom. To je jeftinije nego da svoj novac operu preko nekih banaka u Zapadnoj Evropi koje za to traže 50 do 60 procenata. Sve su kalkulacije u igri kada je Đukanović predsjednik Vlade", zaključuje Medojević.
XS
SM
MD
LG