Dostupni linkovi

Preševo: Izbeglice čekaju rešenje statusa


Preševo, ilustrativna fotografija
Preševo, ilustrativna fotografija

Prvi dan primene sporazuma između Evropske unije i Turske o deportaciji migranata iz Grčke u Tursku, u Prihvatnom centru u Preševu, u kome trenutno boravi oko 600 izbeglica, protiče u neizvesnosti za sudbinu njihovog statusa.

U kampu u Preševu je mirno i bez incidenata, a situacija na makedonskoj strani u susednom kampu Tabanovci je nešto komplikovanija zbog nedovoljnih smeštajnih kapaciteta i upornih pokušaja izbeglica da pređu makedonsko - srpsku granicu.

U prihvatnom centru u Preševu, među 628 izbeglica, koje se tu nalaze od početka marta, najviše je državljana Sirije, Avganistana i Iraka koji do sada nisu tražili azil u Srbiji.

Valon Arifi iz Kancelarije za mlade u Preševu kaže za Radio Slobodna Evropa da većina izbeglica još ne zna da je jutros počela primena sporazuma između Evropske unije i Turske, ali da je većina zabrinuta za svoj status, tim pre što ne žele da ostanu u Srbiji.

“Oni ionako misle da to nema veze sa njihovim statusom u Preševu u Srbiji. Šta će biti dalje i kako će se vršiti njihova deportacija, ili iz Srbije u Makedoniju, pa onda u Grčku i Tursku, ili direktno, te informacije još uvek nemamo ni mi ni oni. Njihov status nije rešen čak ni u Srbiji. Oni koji su zatražili azil u Srbiji upućeni su u centre za azil, ali status onih koji ne žele da ostanu u Srbiji, još uvek nije rešen”, kaže Arifi.

Prema njegovim rečima, situacija u susednom kampu Tabanovci u Makedoniji je nešto komplikovanija, zbog nedovoljnih smeštajnih kapaciteta, ali i upornih pokušaja izbeglica da pređu makedonsko - srpsku granicu i nastave put Balkanskom rutom, koja je zatvorena.

“U Tabanovcima ima više ljudi nego kapaciteta u kampu, jer tamo ima oko 800 ljudi. Oni su zbunjeni i od pre nekoliko dana hoće da uđu u Srbiju, ali im makedonske vlasti ne dozvoljavaju da izađu van kampa, jer u Srbiju ne mogu da uđu zbog sporazuma između EU i Turske”, kaže naš sagovornik.

Izbeglice u Prihvatnom centru u Preševu imaju dobre smeštajne uslove, redovne obroke i medicinsku zaštitu, a nevladine organizacije pripremaju im brojne programe, kako bi im olakšale vreme provedeno u kampu.

Izbeglice u kampu i van kampa imaju brojne atraktivne programe, a počela je i škola stranih jezika za decu. Podrazumeva se da imaju sve elementarne uslove za život - pristojan smeštaj, hranu, obuću, odeću i zravstvenu zaštitu, pa je zbog toga u Preševu mirna situacija”, kaže Arifi.

XS
SM
MD
LG