Dostupni linkovi

Predvidjeti dobitnike Oscara analizom podataka?


Fotografija iz filma "The Revenant" sa Leonardom DiCapriom u naslovnoj ulozi
Fotografija iz filma "The Revenant" sa Leonardom DiCapriom u naslovnoj ulozi

Autor: Matthew Wall, BBC (Prevela: Ena Stevanović)

Dvije tehnološke kompanije tvrde da znaju ko će odnijeti pobjedu na ovogodišnjoj dodjeli Oscara koja će se održati u nedjelju 28. februara.

"Revenant", snažna priča reditelja Alejandra Iñarritua o ekstremnom opstanku sa Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi će, kako kažu, dobiti ovu prestižnu nagradu.

S obzirom da je "Revenant" već favorit na kladionicama, njihova prognoza nije pretjerano iznenađujuća.

Međutim, kompanije Cognizant i Clarabridge nisu donijele svoje zaključke nakon gledanja filma i na osnovu umjetničkog dojma, već uz pomoć statističke analize velikog broja podataka.

Ove dvije kompanije su uzele u obzir 150 varijabli kao što su žanr filma, gledanost, zarada i recenzije na filmskim portalima nakon čega su primijenili svoj algoritam na podacima iz proteklih 15 godina da bi došli do informacije koje od tih varijabli su najznačajnije.

Osim toga su na popularnim web portalima kao što su IMDB i Rotten Tomatoes analizirali i emocionalne reakcije koje film izaziva. Riječ je o 150 hiljada tekstualnih osvrta i više od 38 milijuna ocjena na IMDB-ju. Rezultati analize su vrlo iznenađujući.

(Trailer filma "The Revenant", Youtube)


Negativna osjećanja

"Otkrili smo da intenzivna negativna osjećanja kao što je ljutnja igraju vrlo važnu ulogu u tome da li će film dobiti Oscara. Ukoliko ljude sa glavnim likom povezuju snažne emocije, oni imaju osjećaj kao da su bili prisutni u filmu", objašnjava Nirav Patel, voditelj globalnog tržišta IT kompanije Cognizant koja za klijente ima četiri najveća filmska studija.

"To je vrlo iznenađujuće jer je u potpunoj suprotnosti sa načinom na koji filmske kompanije tretiraju emocije", dodaje Patel.

Drugim riječima, vjerovatno nećete kupiti parfem ukoliko on čini da se osjećate loše. No kušnje i nevolje Leonarda DiCapria u filmu "Revenant" su sigurno okretale želudac mnogih gledatelja i mnoge scene su bile teške za gledati. No, prema ovoj analizi upravo ubog toga ovaj film ima veće šanse za osvajanje Oscara.

Uz pomoć tehnologije se danas mnogo uspješnije mjere osjećanja.

"Ranije su se mjerile pozitivne riječi naspram negativnih, ali sada se uz pomoć umjetne inteligencije mogu prepoznati nijanse i konotacija riječi", rekao je Patel.

Sve je relativno

Navedene tehnološke kompanije kažu da su 64 posto sigurne a će "Revenant" pobijediti. To se, možda, ne čini kao jako velika vjerovatnoća u odnosu na kladionice koje su prilično sigurne u pobjedu "Revenanta", no mnogo je veća u odnosu na drugoplasirani film "Mad Max: Fury Road", sa vjerovatnoćom od 19,2 posto, nakon kojeg slijede filmovi "Brooklyn" sa 13,6 posto, "Most špijuna" sa 11,2 posto, te "Soba" i "Marsovac" sa 7,2 posto.

Dakle, analitički podaci ukazuju na određena odstupanja u odnosu na kladionice. Zašto?

"Mi ne uzimamo u obzir ljudski faktor već čiste podatke, algoritam ne gleda filmove", rekao je Patel.

Pristup kladionice William Hill je mnogo više orjentiran na gledatelje, kako kaže njihov glasnogovornik Joe Crilly.

"Tri osobe gledaju filmove, prate recenzije i medijske izvještaje. Ako se osvrnete na dobitnike Oscara u proteklih 10 do 15 godina, primijetiti ćete da postoje određeni trendovi i da su pobjedničke priče vrlo slične", kaže Crilly.

"Biografske priče i filmovi snimljeni po istinitim događajima su uvijek uspješni. Svakako uzimamo u obzir i snažne emocije, bilo pozitivne ili negativne", navodi Joe Crilly.

Leonardo DiCaprio u filmu "The Revenant"
Leonardo DiCaprio u filmu "The Revenant"

Ogromni prihodi

Da li je išta od ovoga zapravo bitno?

Filmska studija potroše milijune na promotivne kampanje prije dodjele Oscara u pokušaju da utječu na oko šest hiljada članova žirija.

Teško je doći do tačnih brojki, ali pojedina studija potroše i do 10 milijuna dolara po filmu i od 100 do 500 milijuna dolara godišnje.

Dakle, ukoliko filmski studio ima dva filma za koja smatra da imaju šansu za osvajanje Oscara za najbolji film, ali podaci jasno govore da jedan ima mnogo veće šanse od drugog, studio bi mogao uštediti milijune dolara od kampanje ukoliko bi podržao taj jedan film.

Kompanija Cognizant tvrdi da će studio za potrošenih 10 milijuna dolara na kampanju zaraditi dodatnih 16 milijuna dolara te dodatnih 7 milijuna dolara od ostalih pogodnosti kao što je povećanje ugleda brenda te veće zanimanje slavnih glumaca i producenata za studio.

Sve to zvuči vrlo dobro, pod uvjetom da su ovakve analize tačne.

Patel koji kaže da još nije pogledao film Revenant dodaje: "Naš model je ispravno predvidio sve nominacije za Oscara kao i prošlogodišnjeg pobjednika film Birdman".

"Međutim, nepredvidljivost uvijek postoji", kaže on.

No postoji li opasnost da bi podaci mogli početi odlučivati što bi moglo rezultirati sa još više šablonskih filmova?

"Mediji već uveliko koriste statističke podatke kako bi dobili uvid u potrebe potrošača", kaže Douglas DeCabe, izvršni direktor istraživačke tvrtke Enders Analysis.

"Izazov je koristiti podatke da bi se stvorilo nešto novo, što je teško, umjesto da se repliciraju prethodni uspjesi, što je lako", rekao je on.

Mali minus za film "Revenant" je činjenica da je Alejandro Iñarritu također režirao film "Birdman" koji je dobio Oscara za najbolji film prošle godine, te će mnogi članovi žirija vjerojatno smatrati da je poštenije da Oscar ove godine ode u ruke nekog drugog režisera.

Kada je riječ o Oscarima, čini se da analiza podataka koliko god pametna bila ne može u potpunosti odstraniti ljudsku nepredvidljivost.

XS
SM
MD
LG