Dostupni linkovi

Potpisan protokol: Crna Gora, BiH i Srbija osnivaju centar za policijsku saradnju


Potpisivanje Protokola u Budvi, foto: Ministarstvo sigurnosti BiH
Potpisivanje Protokola u Budvi, foto: Ministarstvo sigurnosti BiH
Devetog januara 2014. stupa na snagu suspenzivni mehanizam kojim će zemlje EU moći da ukinu viznu liberalizaciju državama iz kojih bude veliki priliv azilanta, i to će biti jedan od najvećih izazova za pojedine zemlje regiona kao što je Srbija.

Problem azilanata je bio jedna od tema kojom su se bavili učesnici ministarskog foruma “EU - Zapadni Balkan” u oblasti pravde i unutrašnjih poslova, tokom kojeg je jedan od najznačajnijih potpisanih dokumenata Protokol MUP-a Crne Gore, Ministrstva sigurnosti BiH i MUP-a Srbije o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog Centra za policijsku saradnju.

Zajednička borba protiv organizovanog kriminala i prekograničnih prijetnji u fokusu su trilateralne saradnje o kojoj su protokol potpisale Crna Gora, BiH i Srbija a čiji će centar biti u Trebinju.

Opredijelili smo se za tu lokaciju imajući u vidu da smo zajednički procijenili da će ta lokacija najviše doprinese operativnosti i efikasnosti tog centra. Ovim protokolom se uređuju pitanja razmjene podataka i informacija, zajedničkih analiza rizika, koordincije zajedničkih aktivnosti duž državne granice, vođenje evidencije različitih statistika koje su u nadležnosti centra", rekao je crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Zemlje regiona dijele zajedničke interese od borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije do ilegalnih migracija, pa je saradnja policija regiona presudna u ukupnim međudržavnim odnosima Jugoistočne Evrope, ocijenio je ministar policije Srbije Ivica Dačić:

"Mislim da je veoma važno da naše policije i naša ministarstva imaju dobru saradnju i da se time razbijaju sve predrasude, da svako štiti neke svoje kriminalne krugove. Mi imamo te zajedničke probleme ali i zajedničke interese, a to je da imamo što veći nivo saradnje naših organa koji se bave provođenjem zakona. Možete biti sigurni da u svemu tome nema nikakvih prepreka. Bio bi naš veliki uspeh da te operativne zadatke koje imamo pred sobom uspešno završimo do kraja", rekao je Dačić.

Cilj novac, a ne azil

Tokom ministarskog foruma “EU Zapadni Balkan” regionalni ministri su imali razgovore sa komesarkom EU za unutrašnje poslove Sesilijom Malstrom koji su bili zatvoreni za javnost. No, Dačić je otkrio da se značajan dio tih razgovora odnosio na problem lažnih azilanata kojih je samo u novembru bilo samo iz Srbije 1.700 koji su zatražili azil u Njemačkoj:

“To su brojke koje mogu da nateraju određene političke činioce u tim zemljama da traže suspenziju vizne liberalizacije. Naravno, poseban problem jeste to što su najveći broj azilanata Romi i Albanci kod nas u Srbiji, mislim naši građani koji dolaze i veoma je teško sada naći adekvatne mehanizme kako da se to u stvari spreči a da sa druge strane ne znate ni ko su jer po međunarodnim propisima njihova imena ostaju tajna , zato što se smatra das u njima ugrožena prava”, naveo je Dačić.

Dačić tvrdi da je cilj lažnih azilanata da uzmu novac a ne da dobiju dokumenta druge države:

“EU treba da shvati da je naš narod pronicljiv i snalažljiv i da naši ljudi ne idu tamo da bi dobili azil nego idu da bi uzeli neke pare i uošte ih ne zanima da li će da dobiju azil ili neće jer prosečna plata u Srbiji je negdje oko 470 eura, a Ustavni sud u Nemačkoj je presudio da oni mogu da dobiju 800 eura za mesečne troškove i njima je to super putovanje jer odete i imate sve plaćeno i na kraju nešto i zaradite. I na kraju imate politički problem. A kako da ih sprečimo? Da izbacujemo iz autobusa Rome i Albance? To bi bio fašizam", konstatovao je Dačić.

Kada je riječ o Crnoj Gori nema bojazni od ponovnog uvođenja viza, tvrdi ministar Konjević. Ministar unutrašnjih poslova BiH Fahrudin Radončić podsjeća da je ta zemlja postigla određene rezultate u smanjenju broja azilanata:

,,BiH je u proteklom periodu zabilježila uspjeh a to je smanjenje broja lažnih azilanata sedam posto, ali to ne znači da je problem riješen", naveo je Radončić.

Na novinarsko pitanje o povezanosti kriminalnih grupa u regionu i policijskoj saradnji Crne Gore i Srbije, Dačić je ponovio da dvije policije sarađuju bez zadrške:

“Mislim da je veoma važno da naše policije i naša ministarstva imaju dobru saradnju i da se time razbijaju sve predrasude, da svako štiti neke svoje kriminalne krugove. Mi imamo te zajedničke probleme ali i zajedničke interese, a to je da imamo što veći nivo saradnje naših organa koji se bave provođenjem zakona. Možete biti sigurni da u svemu tome nema nikakvih prepreka. Bio bi naš veliki uspeh da te operativne zadatke koje imamo pred sobom uspešno završimo do kraja",
rekao je Dačić.

Tokom trilateralnog susreta ministara policije Crna Gora , BiH i Srbija su potpisale još jedan sporazum, o saradnji u oblasti forenzike.
XS
SM
MD
LG