Dostupni linkovi

Postizborne računice u Crnoj Gori: Ko ulazi u novu Vladu


Zgrada Vlade Crne Gore
Zgrada Vlade Crne Gore
Nakon okončanih parlamentarnih izbora, na crnogorskoj političkoj sceni treba da uslijede pregovori o formiranju buduće Vlade, jer ni jedna politička opcija nije osvojila nadpolovičnu većinu. Po svemu sudeći Đukanovićeva koalicija koja je osvojila najviše glasova moraće da potraži partnere među manjinskim strankama.

Od ukupno 81-og poslaničkog mjesta koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije osvojila je 39 mjesta, što poslije 11 godina ovu koaliciju onemogućava da lako formira Vladu.

Koliko će pregovori sa potencijalnim koalicionim partnerima u budućoj Vladi ići lako ili teško, pitali smo visokog funkcionera DPS-a Miodraga Vukovića koji kaže da osvajanje najvećeg broja skupštinskih mandata omogućava ovoj koaliciji kontinuitet u vođenju Vlade sa dosadašnjim partnerima iz stanaka manjinskih naroda Bošnjaka i Hrvata.

"Kažu da je uvijek teže uspostaviti tu postizbornu koaliciju nego predizbornu, ali ne vjerujem da će biti preteško, ne vjerujem da će biti zahtjevni, posebno ne vjerujem da će biti ucjenjivanja, jer mislim da se radi o partijama sa kojima smo prvo i do sada bili u koaliciji, koje znaju da nema lako rješivih problema. Tako da vjerujem da će vrlo lako se napraviti parlamentarna većina i to vrlo stabilna koja će na distanci od države i državnih politika držati opoziciju", kaže Vuković.

Bošnjačka stranka koja je osvojila tri mandata za sada ne želi da otkriva da li će i koje nove uslove iznijeti tokom predstojećih pregovora o formiranju nove Vlade. Iz Bošnjačke stranke je do sada saopšteno da će uskoro otvoriti razgovore sa svim političkim subjektima, što bi trebalo da podrazumjeva i sa opozicionim strankama.

Vlada kiselih osmjeha

Opozicione stranke i koalicije - Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora osvojile su zajedno 36 mandata, odnosno tri manje od vladajuće koalicije. To im daje barem matematičku ili teoretsku šansu da bi uz pomoć partija manjinskih naroda mogli da formiraju Vladu.

Iako ta mogućnost izgleda suštinski nerealno u ovom trenutku, Slaven Radunović iz Demokratskog fronta ne odbacuje u potpunosti takvu mogućnost i očekuje predstojeće pregovore.
Slavlje nakon objavljivanja izbornih rezultata, 14. oktobar 2012.
Slavlje nakon objavljivanja izbornih rezultata, 14. oktobar 2012.

"Demokratske snage i stranke koje žele bolju Crnu Goru sigurno mogu uz određene napore da sastavljaju novu vladu i mi ćemo sve napraviti da do toga i dođe. Razgovori će početi vrlo brzo i siguran sam da niko od učesnika na izborima koji su osvojili značajan broj mandata i koji mogu da budu determinišući faktor u formiranju nove vlade, neće izigrati volju slobodnih građana Crne Gore", rekao je Radunović.

Pozitivna Crna Gora nakon osnivanja prije četiri mjeseca ušla je u parlament sa sedam mandata. Funkcioner Dritan Abazović smatra da bez obzira ko formirao novu Vladu imaće velike izazove pred sobom, da sprovede reforme koje nisu sprovođene u prethodnih desetak godina.

"Velika odgovornost stoji pred onima koji budu sastavili novu vladu. Nova vlada treba da bude daleko profesionalnija nego prethodna, mora da doživi ozbiljne kadrovske promjene. Sada je rano govoriti ko će sastaviti novu vladu. Dosadašnja vladajuća koalicija je dosta blizu da to uradi i samim tim ponese odgovornost za sve ono što nije uradila prethodnih godina, a moraće uz velike rezove to da čini u narednom periodu", navodi Abazović.

Naredna Vlada će biti Vlada kiselih osmjeha DPS-a jer ta stranka nije osvojila apsolutnu većinu u parlamentu, a izgubila je snažno uporište u Nikšiću, kaže šef medijskog tima Socijalističke narodne partije Dragan Koprivica. Dalji događaji i izazovi bi mogli dovesti do prijevremenih parlamentarnih izbora, smatra Koprivica

"Prvi put se desilo u novijoj istorji da DPS nije osvojila apsolutnu većinu u Crnoj Gori. Prvi put se desilo da je DPS izgubila vlast u gradu Mila Đukanovića, u Nikšiću. Pod uslovom da su bili lokalni izbori u Podgorici bila bi situacija da DPS izgubi i Podgoricu, jer je opozicija za nekoliko procenata jača i u Podgorici. Što se tiče Nikšića predstoji formiranje nove vlasti. Dakle, to je što se tiče kapaciteta sa kojima DPS ulazi u vladu, a mislimo da pred takvom jednom vladom uvijek stoje izazovi koji mogu dovesti do prevremenih parlamentarnih izbora i možda bi to bilo najsrećnije i najpravednije rješenje", ocjenjuje Koprivica.
XS
SM
MD
LG