Dostupni linkovi

Poplava i zemljotres u Skoplju


Veliko nevreme u nedelju uveče je zahvatilo Skoplje, propraćeno kišom, gradom i jakim vetrom, a registrovan je i zemljotres. Prema prvim informacijama vlasti, ljudskih žrtava nema.

Nevreme je dovelo je do poplave ulica i podruma u centru grada, kao i probleme sa snabdevanjem električnom energijom i vodom u nekim gradskim naseljima.

Mnogi automobili su bili zaglavljeni na ulicama, pa su ljudi morali plivajući da ih napuštaju.

Zbog nastale situacije u noći sa nedelje na ponedeljak je zasedalo operativno telo Vlade Makedonije i Grada Skoplja za koordinaciju i upravljanje poplavama.

Sastanku su prisustvovali direktori svih javnih preduzeća i gradonačelnik Skoplja Koče Trajanovski, a predsedavajući je bio ministar transporta Mile Janakieski.

Ministar je rekao da nema prijavljene veće materijalne štete i povređenih ljudi, dodajući da se situacija stalno prati.

On je pozao građane da se javljaju putem otvorenih telefonskih linija u ministarstvima transporta i unutrašnjih poslova.

Iz Elektroprivrede su informisali da je bilo nekoliko kvarova na trafo-stanicama zbog velike kiše, ali da su otklonjeni svi problemi.

Iz Uprave za hidrometeorologiju su saopštili da je u nedelju uveče za oko pola sata palo 37 litara kiše po metru kvadratnom, a da je brzina vetra dostigla preko 70 kilometara na sat.

I za ponedeljak popodne prognoza je da će biti na nekim mestima nevreme sa kišom, grmljavinom i gradom, kao i sa jakim vetrom. Stabilizacija vremena se najavljuje za utorak i sredu.

U nedelju uveče u Skoplju je nešto posle 23 sata registrovan i zemljotres intenziteta 5-6 stepeni prema Evropskoj makroseizmičkoj skali.

Prema navodima Seizmološke opservatorije Prirodno-matematičkog fakulteta u Skoplju, epicentar potresa bio je u skopskom epicentralnom području.
XS
SM
MD
LG