Dostupni linkovi

Policija spriječila radnike "Dalekovoda" da blokiraju put


Policija spriječava demonstrante da blokiraju magistralni put, 22. oktobar 2013.
Policija spriječava demonstrante da blokiraju magistralni put, 22. oktobar 2013.
Protest kod dobojske tvornice Dalekovod TKS u utorak je bio na granici incidenta kada je policija spriječila nezadovoljne radnike da izađu na magistralni put M-17 i da od 11 do 12 sati blokiraju saobraćaj. Ovi ljudi su, inače, zbog neisplaćenih plata i doprinosa početkom avgusta započeli generalni štrajk.

Stotinjak policajaca spriječilo je nezadovoljne radnike dobojske fabrike stubova i konstrukcija Dalekovod TKS da u naselju Rudanka blokiraju magistralni put M-17:

“Mi tražimo svoja prava, a šta vi tražite?“ „Vi ste ti koji štitite lopove, to nek znate“, kazali su radnici.

U pripravnosti su bili i pripadnici jedinice za podršku u opremi za razbijanje demonstracija, koji na kraju nisu intervenisali. Blokadom saobraćaja radnici "Dalekovoda" željeli su da skrenu pažnju javnosti na neisplaćene plate i neuplaćene doprinose, zbog čega su početkom avgusta ove godine i započeli generalni štrajk.

Jedan od radnika, Duško Božičković kaže da je razočaran reakcijom policije:
Protest radnika "Dalekovoda", 22. oktobar 2013.
Protest radnika "Dalekovoda", 22. oktobar 2013.

“Policija nas dočekuje kao da smo mi kriminalci. A mi žedni i željni rada i svojih plata, da možemo jednostavno prehraniti svoje porodice.”

Na spisku zaposlenih je oko 160 radnika, od kojih dvadesetak zbog neuplaćenih doprinosa ne može u penziju. Ova tvornica je prije rata poslovala u sklopu sarajevskog Energoinvesta, dok je u posljednjih desetak godina vlasnik preduzeća, zagrebačka Dalekovod grupa. Radnik Nenad Bjelić kaže:

“…koji su jednostavno digli ruke od nas. Šaljemo im dopise: ’Ako ste već digli, prepustite nas nekome drugome.’ Najbolje kad bismo opet mogli u sklop Energoinvesta.”

Petar Mitrović, predsjednik Štrajkačkog odbora, navodi:

“Oni hoće jednostavno da ovu firmu zatvore i hoće sve radnike da otpuste, da ova firma ne radi. A ja imam mišljenje da ta naša opština naša i naša vlada hoće da zatvore ovu firmu. A tu je 161 čovjek koji nema rješenja ni izlaza.”

Nakon jednosatnog naguravanja i razgovora sa policijom, nezadovoljni radnici su se razišli i najavili da će se srijede ponovo okupiti u krugu preduzeća. Kažu da će protestovati i pred zgradom gradske uprave u Doboju. Milorad Lazić, predsjednik Sindikata Dalekovod TKS Doboj, kaže:

“ Da li će i dalje ostati mirni protesti, vidjećemo kako se kreće, a najavljeni su mirni protesti. Situacija je takva kakva jeste. Nažalost, radnici su već odavno u takvoj poziciji da ne mogu kuputi osnovne životne namirnice.”

Radnici ističu i da je preduzeće trenutno bez direktora, jer je prethodni, Aleksandar Gvozdenović iz Banje Luke, nedavno podnio ostavku.
XS
SM
MD
LG