Dostupni linkovi

Pokušaj unošenja sumnje u uzrok masakra na Markalama


Paul Conway
Paul Conway

Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se pokušajem osporavanja odgovornosti srpskih snaga za drugi veći pokolj na sarajevskoj tržnici Markale 1995.godine.

Iskazom irskog majora i bivšeg vojnog promatrača Ujedinjenih naroda Pola Konveja (Paul Conway) - obrana je pokušala prikazati da je smrtonosnu granatu koja je ubila 43, a ranila 75 Sarajlija - ispalila Armija Bosne i Hercegovine, a ne Vojska Republike Srpske – kako je to navedeno u optužnici. General Mladić se uz optužbe za genocid, tereti i za teror nad Sarajlijama kojih je za vrijeme troipogodišnje opsade – ubijeno oko 11 i pol tisuća.

Druga veća eksplozija na Markalama dogodila se 28.kolovoza 1995.godine, a svjedok Conway opisao je sucima kako je oko 11 sati ujutro na svom promatračkom mjestu čuo nekoliko prigušenih eksplozija i potom vidio dim iznad spomenute tržnice.

Snimka ispaljivanja minobacača 120mm
Snimka ispaljivanja minobacača 120mm

Nakon par mjeseci u Sarajevu je Conway vidio i minobacačke položaje Armije BiH od kud su, prema njegovom mišljenju – mogle biti ispaljene i granate na Markale.

Domet tih minobacača, a najbliži minobacači su bili 200-300 metara od promatračkom mjesta (UN), a njihov domet je bio oko 10 kilometara od mjesta ispaljivanja. A tržnica Markale se nalazila u tom dometu“, naveo je svjedok obrane.

Tužiteljstvo: Morali bi čuti glasno ispaljenje

Haška tužiteljica Carolyn Edgerton u unakrsnom ispitivanju Conwayja je sugerirala kako svjedok nije čuo ispaljenje minobacača od 120mm - budući da su ispaljeni iz pravca Trebevića, s položaja srpskih snaga.

Edgerton je pustila snimku ispaljenja projektila od 120mm, gdje se vide vojnici sa slušalicama na ušima zbog buke, a koju bi promatrači UN-a morali čuti - ukoliko bi granate bile ispaljene iz minobacača Armije BiH. Oni su naime bili unutar zone promatračkog mjesta Conwaya.

„Pitanje je – je li možete od ušiju bilo kojeg promatrača prikriti zvuk ispaljenja minobacača od 120 mm, od slušatelja koji se nalazi na području 150 do 500 metara od oružja?“, suočila je svjedoka nakon snimke tužiteljica.

Pa ne znam je li to možete sakriti, ali dojam se mijenja u ovisnosti od terena“, odgovorio je svjedok Conway, tvrdeći da je ipak nešto čuo, makar je to bilo prigušeno.

Podsjetimo, o drugom napadu na tržnicu Markale iskaz je dalo više promatrača UN-a, a neki su kao svjedoci tužiteljstva opisali istragu pomoću koje su zaključili da nikakvog namještanja eksplozije nije bilo od strane sarajevskih vlasti, kao i da je minobacačka granata ispaljena s položaja pod kontrolom VRS-a.

O incidentu na Markalama ovaj tjedan će kao svjedok obrane iskaz dati i zaštićeni svjedok GRM-037, također pripadnik mirovnih snaga UN-a koji je tijekom rata bio stacioniran u Sarajevu.

(VIDEO: Unakrsno ispitivanje Conway-a)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG