Dostupni linkovi

Francuski časnik: Markale nisu namještene


Francuski pripadnik UNPROFOR-a na mjestu eksplozije na Markalama 28.08.1995. godine
Francuski pripadnik UNPROFOR-a na mjestu eksplozije na Markalama 28.08.1995. godine
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću iskaz je dovršio nakon tri dana - francuski časnik koji je svjedočio pod mjerama zaštite lika i glasa te pseudonimom RM – 055.

On je kao viši pripadnik UNPROFOR-a, tužiteljstvu opisao napade na Sarajlije tijekom 1995. godine, kada je sudjelovao u antisnajperskoj kampanji kako bi se smanjio broj žrtava. Tijekom unakrsnog ispitivanja od strane Mladićeve obrane, francuski časnik odbio je teze prema kojima je granatiranje tržnice Markale namješteno.

Tada je, prema optužnici poginulo 43, a ranjeno 75 osoba.

Mladićeva obrana je pokušala prikazati da je incident na tržnici Markale namješten od sarajevskih vlasti kako bi se izazvali zračni udari NATO-a na Vojsku Republike Srpske koja je držala grad u okruženju. Bivši pripadnik UNPROFOR-a, koji je i sam stigao na Markale desetak minuta od eksplozije izjavio je kako – nikakvog namještanja nije bilo.


„Pa nikada nisam dobio nikakav izvještaj, niti sam sam vidio bilo kakvo premještanje bilo kakvog leša za potrebe nekakve iscenacije. Kada se te strahovite stvari dogode – prva reakcija je da se zaustave vozila, da se ukrcaju žrtve i voze u bolnicu“, pojasnio je RM – 055.

Osim optužbi za namještanje pokolja na Markalama, obrana je više puta pokušala prikazati - kako je UNPROFOR u istrazi pristrano zaključio da je smrtonosni minobacački projektil ispaljen s područja pod kontrolom VRS-a. Bivši mirovni promatrač je odvratio kako – su nalazi francuskih inženjeraca dobro razmotreni pri formiranju izvještaja za koji se znalo da bi mogao imati teške posljedice.

Osim za pristranost u formiranju zaključka o ispaljenoj granati na Markale s područja Trebevića, Mladićev branitelj Branko Lukić optužio je UNPROFOR i za sudjelovanje u sarajevskom švercu.

„Je li ste bili obavješteni da su u stvari i pripadnici UNPROFOR-a sudjelovali u nelegalnim aktivnostima, kao što je trgovina narkoticima?“, upitao je Lukić.

„To bi me jako iznenadilo. A ako je tako nešto postojalo, onda su to svakako bili neprihvatljivi postupci pojedinaca“, odgovorio je zaštićeni svjedok prethodno opisavši kako je VRS tijekom 1995. godine zatvorila sve „plave puteve“ (humanitarne koridore) za humanitarne konvoje UN-a, što je dodatno otežalo situaciju za stanovništvo u Sarajevu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:39 0:00
Direktan link

Je li UNPROFOR bio pristrana strana u sukobu, sudjelujući i u ratnom profiterstvu ili je pak želio zaustaviti humanitarnu katastrofu u gradu, kako navodi optužnica – više će pojasniti kao idući svjedok tužiteljstva britanski general Rupert Smith, posljednji zapovjednik mirovnih promatrača u Sarajevu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG