Dostupni linkovi

Pogubljen tetak sjevernokorejskog vođe


Čang Song-tek pred vojnim sudom u Pjongjangu
Čang Song-tek pred vojnim sudom u Pjongjangu
Nekad vrlo moćan i ugledan rođak sjevernokorejskog vođe Čang Song-tek pogubljen je, nakon što je pred vojnim sudom, u brzopoteznom postupku, osuđen za izdaju. Afera s tetkom Kim Jonga, koji je prije dvije godine naslijedio svog oca na čelu države, najveći je potres u njegovom mandatu.

Čang Song je početkom ove sedmice, uz pratnju naoružanih stražara, uklonjen sa zasjedanja Komunističke partije. Optužen je za izdaju, mediji su krenuli u uobičajenu kampanju, prenijevši vijest da je priznao pokušaj svrgavanja aktuelnog vođe, nakon čega je odmah pogubljen.

"Specijalni vojni sud ustvrdio je da je Čang Song-tek politički karijerist i prevarant, pa ga je u ime naroda i revolucije osudio na smrt. Presuda ima biti izvršena odmah", objavio je u petak ujutro spiker državne Televizije.

Državna novinska agencija objavila je da je Čang, koji je bio mentor mladom Kim Jongu u doba preuzimanja vlasti, priznao kako je zloupotrijebio svoje pozicije. Tetak, kojeg korejski mediji časte epitetima “gori od psa”, navodno je priznao odgovornost za formiranje frakcija protiv države i za skrivanje svojih političkih ambicija.

Čang je prije hapšenja i pogubljenja bio visoki funkcioner vladajuće partije i član Komisije za odbranu. Često ga se moglo vidjeti na slikama uz novog vođu Kim Jong una.

Čang Song rođen 1946. godine, bio je oženjen za stariju tetku mladog vođe. Obavljao je visoke dužnosti, sve do početka decembra, kada je najprije uklonjen iz Komisije za odbranu. Danas ga se opisuje kao "izdajnika" i "ljudski šljam".

Šef obavještajnog komiteta Južne Koreje, Seo Sang-ki na press konferenciji u Seulu ovako je prokomentarisao pogubljenje nekad bliskog saradnika sjevernokorejskog vođe:

"Brzina kojom je je osuđen, a potom pogubljen pokazuje da Kim Jong Un nije tako jak kakav mu je bio otac. Potpuno je jasno da ne bira sredstva da zaustavi narastajuće političke tenzije."

Bijela kuća je, na vijest o smaknuću objavila da je ovo "još jedan primjer ekstremne brutalnosti režima. SAD prate razvoj događaja u Sjevernoj Koreji i blisko sarađuju sa saveznicima i partnerima u Regiji, kaže službeni Washington.
XS
SM
MD
LG