Dostupni linkovi

Finalni izvještaj o pogibiji Borisa Trajkovskog: Atentat definitivno isključen


Sa predstavljanja finalnog izvještaja o padu aviona makedonske delegacije
Sa predstavljanja finalnog izvještaja o padu aviona makedonske delegacije

Avionom kojim je letio makedonski predsjednik Boris Trajkovski upravljao je kopilot koji prehodno nije provjerio proceduru leta, nije smio poletjeti bez izvještaja o vremenskim prilikama, nije ispoštovao proceduru da sleti na drugi aerodrom nakon što ga je kontrolor obavijestio da su oblaci izuzetno niski, isključio autopilot, nije održavao horizontalan let i ranije je krenuo u snižavanje visine čemu svjedoče i tonovi iz crne kutije.

Sve su ovo greške koje su dovele do tragedije i smrti cijele delegacije koja je 2004. godine krenula ka Mostaru na Međunarodnu investicijsku konferenciju te se srušila u neposrednoj blizini grada.

Omer Kulić, glavni istražitelj, kaže da je bilo još dopunskih faktora koji su indirektno doprinijeli tragediji. Poput činjenice da pilot odnosno „kopilot koji je tog trenutka letio nije imao završeno školovanje, tačnije imao je dozvolu za instrumentalno letenje, ali školovanje nije imao.“

Također Kulić navodi i da avion nije ispunjavao uslove da bude plovidben “znači, imate saobraćajnu dozvolu, a nemate tehnički pregled“.

Osim toga, avion je bio i neadekvatno opremljen, a ustanovljeno je da se ne može ući u trag diplomi mehaničara koji je radio na održavanju.

Profesor sa Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu Muharem Šabić naveo je kako je ustanovljeno da se u Makedoniji nisu pridržavali zakonskih propisa, da je inženjer bio i mehaničar, što nije dovoljno za takvu provjeru aviona. Također je naveo i kako jedna od dvije crne kutije, ona koja je bilježila parametre leta, nije radila ispravno i trebala po propisima biti zamijenjena skoro deset godina ranije.

„Da je to urađeno, ne bi bilo potrebe za dodatnom istragom, jer bi sve bilo poznato“ , kazao je Šabić.

Pored toga nisu se ispoštovale ni procedure, odnosno adekvatna priprema, jer pilot nije znao na kojoj visini i kada treba da slijeće jer to ranije nije proučio. Pored toga radarska kontrola za takvu proceduru slijetanja morala je postojati, ali je radar ranije vraćen u Francusku, te nikada nije provjereno može li se ona primijeniti i bez radara.

Na snimku koji je prikazan novinarima čuju se i glasovi pilota koji traži da mu se pročita na kojoj visini treba da leti, kao i kopilota koji ga upozorava da ostane na visini od dvije hiljade stopa, što bi spriječilo tragediju. Međutim, spuštanje je nastavljeno i avion je udario u obližnje brdo.

Isključena je svaka mogućnost atentata na predsjednika Trajkovskog, te će, kako vjeruju u Komisiji koja je istraživala uzroke pada aviona, posla biti i za pravosudne organe.

Također je navedeno kako, u ponovljenoj istrazi koja je uslijedila na insistiranje makedonskih vlasti, nisu sarađivali tadašnji pripadnici SFOR-a u čijoj je ingerenciji bila kontrola leta. Upravo je njihov kontrolor znao koja je posljednja lokacija aviona, ali se to utvrdilo tek 25 sati kasnije, iako je avion pao samo osam metara daleko od jedne lokalne ceste.

Ipak, sve i da su ranije locirani ostaci aviona, spasa ne bi bilo, jer su svi putnici i posada bili mrtvi.

Ovo je i finalna istraga, navode članovi Komisije, te će ona poslužiti i kao smjernica za buduće sprječavanje tragedija.

Također, ovo bi trebalo pojačati i inspekcijski nadzor, jer, kako kaže Kulić, „da je inspekcija radila svoj posao, do ovog ne bi došlo“.

XS
SM
MD
LG