Dostupni linkovi

Optimizam i oprez uoči odluke o početku pregovora


Zastava EU - ilustracija
Zastava EU - ilustracija
Dva dana pred samit šefova država i vlada zemalja Evropske unije nema jasnog odgovora o tome da li će biti preporučen početak pregovora o članstvu sa Crnom Gorom.

Iako je Njemačka podržala Crnu Goru, Francuska je i dalje suzdržana u davanju nedvosmislene podrške. Zato je i crnogorska delegacija parlamentaraca otputovala u Brisel gdje će iznijeti argumente u prilog stavu da bi Evropski savjet 9. decembra trebalo da odobri Crnoj Gori početak pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Crnogorski poslanici su otputovali u Brisel s uvjerenjem da je moguće uticati na
Milačić: Cijenim da sa optimizmom možemo čekati 9. decembar jer uz nužan oprez i rezervu.

pozitivnu odluku šefova zemalja EU. Osim što je Savjet ministara EU prije dva dana saopštio da u načelu prihvata preporuku Evropske komisije da Crnoj Gori treba odobriti početak pristupnih pregovora, nije rečeno da će to i formalno biti prihvaćeno na Samitu od strane svih.

Kao i drugi crnogorski zvaničnici i Slavica Milačić državna sekretarka za evropske integracije, kako je izjavila za TV Vijesti uz optimizam, ali i uz oprez i rezervu dočekuje 9. decembar.

"Treba sačekati konačnu odluku šefova država i vlada. Cijenim da sa optimizmom možemo čekati 9. decembar jer uz nužan oprez i rezervu smatram da sve upućuje da se ne dovodi u pitanje odluka o otvaranju pregovora o pristupanju, i to je po meni ključno", ocjenjuje Milačić.

Kacin: Velika pozitivna energija

Da li se, nakon snažnih preporuka Evropske komisije komesara za proširenje Štefana Filea preporuka Evropskog parlamenta, može desiti da Crna Gora u petak ne dobije datum pregovora, zbog protivljenja nekih zemalja unije konkretno Francuske, pitali smo Jelka Kacina potredsjednika Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evriope.

On kaže da pregovori i otvaranje poglavlja mogu pomoći da se ukloni zabrinutost
Jelko Kacin, foto: Vesna Anđić
Jelko Kacin, foto: Vesna Anđić
nekih zemalja o tome da li je Crna Gora spremna ili ne.

"Samo dodjeljivanje tog datuma i otvaranje tih pregovora može omogućiti i da se EU uvjeri da je Crna Gora na pravom putu a za mene je najbitnije to da se ta štafeta pregovaranja bez kašnjenja preda iz ruku Hrvatske u ruke Crne Gore. Preporuke su jasne... Sve ono što smo mi uputili je jasno i zaključci su veoma jasni. Ostaje samo pitanje da li će biti postignut konsenzus o prijedlozima. To je veliko pitanje, ali bih ja rekao, ne da se naginje nego da vjerujem da postoji velika pozitivna energija i da se od danas do sjutra ta energija samo može gomilati", kazao je Kacin.

Koleginice Jasne Vukićević razgovarala je sa građanima Budve o tome kako doživljavaju evropske integracije, neizvjesnost početka pregovora

XS
SM
MD
LG