Dostupni linkovi

Početak konferencije u znaku kosovske zastave


Jadranka Joksimović i Edita Tahiri
Jadranka Joksimović i Edita Tahiri

Početak dvodnevne regionalne konferencije u Budvi "Saradnja države i civilnog društva u procesu evropske integracije” obilježila je debata predstavnica Kosova i Srbije o korišćenju državnih simbola. Predstavnica Srbije je bila nezadovoljna što je istaknuta zastavica Kosova, tvrdeći da ta zemlja nema pravo koristiti državne simbole na regionalnim skupovima.

Prvi panel o evropskim integracijama i regionalnoj saradnji obilježila je kritika organizatorima od strane srpske ministarke bez portfelja Jadranke Joksimović, zadužene za evropske integracije. Joksimović je prigovorila što ju je među šest panelista dopalo mjesto pored predstavnice Kosova, kao i na to što je državna zastavica Kosova istaknuta među zastavicama ostalih učesnika panela.

"Organizatori ili neki protokol je odredio mjesto gospođi Tahiri pored gospođe Joksimović, a to sam ja, ministarke odgovorne za dijalog i evropske integracije. Naravno, provjerila sam da li su ispunjeni svi uslovi sporazuma o zastupljenosti i prezentaciji Kosova na regionalnim konferencijama. Ali, nisam sigurna vezano za kosovsku zastavu. Ako dakle hoćemo da govorimo o regionalnoj saradnji, treba reći organizatorima da poštuju sve sporazme koji su napravljeni u dijalogu između Beograda i Prištine. Naravno, ja ću ovdje ostati, učestvovaću i govoriću, ali molim vas, uzmite to kao jednu ozbiljnu primjedbu Srbije", kazala je Joksimović.

Na primjedbe Joksimović je reagovala ministarka za dijalog Kosova i Srbije Edita Tahiri koja je podsjetila na potpisan Sporazum o regionalnoj saradnji i navela odredbe koje se odnose na korišćenje državnih simbola:

"Sporazum o regionalnoj saradnji koji smo postigli, a ja sam bila glavna pregovaračica i ja sam ga potpisala u ime Kosova, u njemu stoji, citiraću samo da biste shvatili koliko je važno implementirati ono što dogovorimo, a ne samo ostaviti stvari na papiru. Znači, tu stoji "Kosovo ima pravo da bude ravnopravno zastupljeno sa drugim zemljama regiona, sa svim državnim simbolima, ako oni postoje". I u Beču, te zastave su bile mnogo veće, upravo zbog regionalne saradnje i Sporazuma o regionalnoj saradnji, koje su dvije susjedne zemlje postigle u Briselu".

Tumačenje potpisanih odredbi predstavnice Srbije je međutim drugačije. Ministarka Joksimović tvrdi da Kosovo nema pravo isticanja državne zastave na regionalnim skupovima, te da su zastave država učesnica regionalno-evropskog samita u Beču "bile iza njihovih učesnika".

"U skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju, mi čitamo te članove, znamo što je član sedam tog Sporazum. Ali samo da izbjegnemo situaciju da se pokrene diskusija o tome da li postoji predviđeno pravo da imate zasatvu pored sebe. Nemate to pravo. Sve zastave u Beču su bile iza učesnika". Nemojte pogrešno tumačiti neke članove tog Sporazma, neko će to možda prihvatiti, ali vjerujte naši ministri pa i ja lično nećemo", insistirala je Joksimović.

Ministarka Kosova Edita Tahiri je pozvala na ponovno iščitavanje dogovora postignutog između Srbije i Kosova o regionalnoj saradnji.

"Dijalog između Kosova i Srbije je značajno uznapredovao. Prošlo je pet godina, imamo preko dvadeset pet sporazuma, ostvarili smo veliki napredak. Imamo još puno izazova i potrebna je veća spremnost na njihovu implementaciju na srpskoj strani, ali trend je pozitivan. Pozivam vas da pođete na web site Evropske unije, Kosova ili Srbije, ti su sporazumi tamo objavljeni, pa možete ih sami pročitati i procijeniti", poručila je Tahiri.

Iako su nam u nezvaničnom razgovoru organizatori kazali da su ispoštovali sve procedure u organizaciji ovog regionalnog skupa, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović se javno izvinio ministarki Srbije ukoliko je napravljen propust.

"Ako je došlo do greške, mi se zbog toga izvinjavamo. Ja sam shvatio vaše prisustvo ovdje, i jedne i druge, kao dodatni doprinosdobroj regionalnoj saradnji", kazao je Radulović.

XS
SM
MD
LG