Dostupni linkovi

Petković sa ambasadorima Kvinte i EU o zabrani upotrebe dinara na Kosovu


Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 30.12.2022.
Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 30.12.2022.

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković ponovo je u petak kritikovao Kosovo na sastanku sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, nazvavši Kosovo "jedinim krivcem za izazivanje krize".

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo, naredna runda dijaloga u Briselu biće održana sledeće nedelje, a na njoj će glavna tema ponovo biti odluka Prištine da ukine dinar na Kosovu.

Petković je na sastanku sa diplomatama SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije i EU rekao da se pitanje upotrebe dinara na Kosovu mora što hitnije rešiti i istakao "spremnost Beograda od samog početka ovog procesa da se iznađe kompromisno, održivo i prihvatljivo rešenje".

On je dodao da Kosovo postavlja "nemoguće uslove i prepreke", a sa "ciljem da se kompromis ne postigne i kriza dodatno produbi".

Kosovo i Srbija prebacuju odgovornost za neuspele razgovore, dok iz Evropske unije – koja posreduje dijalogom o normalizaciji odnosa dveju strana – očekuju da se rešenje na osnovu predloga specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, pronađe na narednom sastanku sredinom maja.

Portparol Evropske unije Peter Stano je u odgovoru za RSE 29. aprila rekao da su strane na dosadašnjim sastancima izneli svoje stavove i predloge, te da je EU na kraju predložila "kompromisno rešenje" i pozvala Kosovo i Srbiju da ga prihvate.

Nije precizirao o kakvom se rešenju radi.

Uredbom Centralne banke Kosova predviđa se da evro bude jedino platno sredstvo na Kosovu.

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba Centralne Banke Kosova kojom je evro jedina službena valuta gotovinskog plaćanja u zemlji.

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da odloži primenu uredbe i pronalazak kratkotrajnog prelaznog rešenja, budući da uredba ima uticaj na lokalno stanovništvo na severu Kosova, koje godinama prima isplate u dinarima iz budžeta susedne Srbije.

Petar Petković je u razgovoru sa predstavnicima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije u naveo da Beograd neće odustati od formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

On je rekao da Zajednica opština sa srpskom većinom predstavlja "preduslov za obezbeđivanje individualnih i kolektivnih prava Srba" na Kosovu.

XS
SM
MD
LG