Dostupni linkovi

Petković kritikovao Prištinu ambasadorima Kvinte


Petković je optužio za "institucionalno nasilje i ukidanje dinara".
Petković je optužio za "institucionalno nasilje i ukidanje dinara".

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković izjavio je 19. aprila da je Priština "nagrađena" zbog "izbegavanja" da ispuni svoje obaveze iz Briselskog dijaloga.

Petković je u razgovoru sa predstavnicima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) i šefom Delegacije Evropske unije u Beogradu naveo da Kosovo "punih 11 godina odbija da formira" Zajednicu opština sa srpskom većinom.

"Umesto da međunarodna zajednica natera Prištinu da ispuni svoje obaveze iz dijaloga, svi svedočimo potpuno nepravednom pristupu da se Priština zapravo nagrađuje za to što svesno izbegava svoje obaveze", prenela je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo.

Petković je Kosovo, pored ostalog, optužio za "institucionalno nasilje i ukidanje dinara".

"To su jedini 'uslovi' koje je Priština ispunila da bi bila nagrađena i viznom libaralizacijom, i unapređenjem statusa u Parlamentarnoj skupštini NATO, kao i sada usvajanjem izveštaja za protivpravno članstvo u Savetu Evrope", naveo je Petković.

Dodao je da je upoznao sagovornike sa "konstruktivnim predlogom" Beograda za rešenje krize povoodm ukidanja dinara na Kosovu i optužio Prištinu da je odbijala sve predloge Srbije.

Petković je rekao i da će delegacija Beograda na sledeću rundu razgovora u Briselu, koja bi trebalo da se održi sledeće sedmice, "otići spremna, opredeljena za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir".

U Briselu je 18. aprila bez dogovora završena još jedna runda dijaloga o pronalasku prelaznog rešenja za primenu uredbe Centralne Banke Kosova, kojom se ukida korišćenje dinara za gotovinska plaćanja.

Kosovski pregovarač Besnik Bislimi je susret ocenio "uzaludnim", navodeći da "nije bilo interesovanja da se pronađe rešenje za građane".

Ukidanje dinara na Kosovu veliki izazov za srpske povratnike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba Centralne Banke Kosova kojom je euro jedina službena valuta gotovinskog plaćanja u zemlji.

Tokom prethodnih susreta oko ovog pitanja, koje je organizovala EU, dve strane su razmenila stajališta oko toga kako prevazići nastalu situaciju ali su razlike bile velike i rešenje je bilo nemoguće postići.

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da odloži primenu uredbe i pronalazak kratkotrajnog prelaznog rešenja budući da uredba ima uticaj na lokalno stanovništvo na severu Kosova, koje godinama prima isplate u dinarima iz budžeta susedne Srbije.

XS
SM
MD
LG