Dostupni linkovi

Smijenjeni peruanski lider Castillo traži azil u Meksiku


Pedro Castillo
Pedro Castillo

Meksiko razmatra davanje azila bivšem peruanskom predsjedniku Pedru Castillu koji je smijenjen, a zatim optužen za pobunu.

Pedesettrogodišnji Castillo se nalazi u pritvoru u Limi, a njegov zahtjev za azilom poslan je meksičkom predsjedniku Andrésu Manuelu Lópezu Obradoru preko advokata, piše BBC.

Meksiko i Peru sada razgovaraju o tom pitanju, rekao je meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard.

Castillo je smijenjen s dužnosti nakon što je pokušao raspustiti parlament. Kada se suočio s glasanjem o opozivu, Castillo je objavio da raspušta parlament, koji je pod kontrolom opozicije. Parlament se tome suprotstavio i izglasao njegovu smjenu.

Potpredsjednica Perua Dina Boluarte položila je zatim zakletvu 8. decembra kao nova predsjednica, zamijenivši Pedra Castilla kojeg je Kongres opozvao samo 17 mjeseci nakon njegovog izbora.

Članovi Kongresa u Peruu opozvali su ranije predsjednika Pedra Castilla samo nekoliko sati nakon što je on rekao da raspušta to zakonodavno tijelo.

Bivši učitelj, koji je neočekivano preuzeo vlast od tradicionalne političke elite Perua, suočavao se s neprekidnim krizama, s ponovljenim rekonstrukcijama kabineta, višestrukim istragama o korupciji i protestima otkako je izabran u julu prošle godine.

XS
SM
MD
LG