Dostupni linkovi

Oštre osude Đukanovićevog incidenta


Milo Đukanović u Parlamentu, ilustrativna fotografija
Milo Đukanović u Parlamentu, ilustrativna fotografija
Incident usred parlamenta u kome je premijer Milo Đukanović narodnog poslanika Dritana Abazovića iz Pozitivne Crne Gore nazvao bitangom, još odzvanja u ušima političara. ali i sveukupne javnosti.

Šta o težini incidenta kažu sami poslanici i na koji način misle da prema tome treba da se odredi Kolegijum Skupštine čiju je hitnu sjednicu zatražila Pozitivna?

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:11 0:00
Direktan link


Ovaj ton sa skupštinske sjednice vjerovatno će bezbroj puta biti ponavljan kao ilustracija odnosa premijera Đukanovića prema poslaniku jedne opozicione partije i kao primjer govora neprimjerenog “hramu demokratije”, kako nazivaju parlament.
Iako se premijer potom izvinio parlamentu i crnogorskoj javnosti, pravdajući se da je bio isprovociran i da je od uvreda branio svoj integritet, izvinjenje nije stiglo i Pozitivnoj, koja je napustila skupštinsku sjednicu i zatražila hitno zasjedanje Kolegijuma predsjednika Skupštine.

Pošto je šef parlamenta u posjeti Americi, kolegijum Skupštine, kako nam je saopštio šef poslaničkog kluba Pozitivne Mladen Bojanić, zakazan je za ponedjeljak u 11 sati.

“Naravno, tražićemo javno izvinjenje prema poslaniku Dritanu Abazoviću zbog direktno izrečenih riječi i, naravno, prema poslanicima Pozitivne Crne Gore. Očigledno da, ako premijeru kažemo nešto što mu se ne sviđa, da treba sve da nas vrijeđa u parlamentu. Mislim da tome treba stati na put jednom zauvijek.”

Na pitanje kakav bi bio adekvatan odgovor Skupštinskog kolegijuma na događaj od četvrtka, u odgovoru je najdalje otišao Velizar Kaluđerović iz opozicone Socijalističke narodne partije.

Velizar Kaluđerović
Velizar Kaluđerović
“Čuvajući izvorni legitimitet, parlament zbog odgovornosti ima obavezu prema građanima, da na adekvatan način odgovori, da insistira i svima stavi do znanja da se niko, pa ni premijer Đukanović ne može tako ponašati prema poslanicima, parlamentu i ukupnoj javnosti Crne Gore. Ako toga nema, onda je po meni jedini logični zaključak, i tada je na potezu SDP, da se uđe u procedure smjene takvog premijera i pad vlade na čijem je on čelu. To je jedini suštinski i pravi odgovor pred građanima Crne Gore.”

U Đukanovićevoj DPS, međutim, ne vide razloga za bilo kakvu radikalnu reakciju jer, kako kaže poslanik te partije Zoran Vukčević, u četvrtak se u parlamentu nije dogodio nikakav poseban incident.

“Mislim da se radi o potpuno ljudskoj reakciji. Budući da godinama opozicija iznosi takve istine i onda kada im vi saopštite istinu, naravno, za njih to postaje posebno problematično. Mislim da nema potrebe za bilo kakvim sastankom ili sastankom kolegijuma. Mislim da opozicija svakodnevno demonstrira jedan riječnik koji prevazilazi kulturu govora i po toj logici mi bi svake sedmice trebali da organizujemo sjednice kolegijuma da bi raspravljali o njihovom ponašanju.”

DPS-ov koalicioni partner u vlasti, Socijaldemokratska partija, incident je ocijenio kao neprimjeren i smatra da je dobro što se premijer izvinio.

“Ovo nije prvi put da su strasti dovele do riječi koje nijesu primjerene u najvišem domu građana Crne Gore. Siguran sam da će i ovaj neprijatan događaj biti nešto čega u budućnosti neće biti”, rekao je portparol Mirko Stanić.

Goran Danilović
Goran Danilović
Poslanici najbrojnije opozicione grupacije Demokratski front, shodno svojoj odluci da selektivno bojkotuju parlament, zbog nerasvjetljavanja afere “Snimak”, u četvrtak nijesu prisustvovali premijerskom satu, ali su, kako nam je rekao Goran Danilović, zaprepašćeni do koje mjere je Djukanović spreman da unizi instituciju poslanika i parlamenta.

“On je unizio i instituciju parlamenta i instituciju predsjednika vlade. Na nama je da se zaštitimo, da zaštitimo sebe i svoje dostojanstvo i dostojanstvo parlamenta. Ne znam šta će biti stav ukupnog parlamentarnog sastava gdje će, pretpostavljam, prevladati pokušaj da negdje zastanemo na polovini. Mislim da bi ovdje opozicija trebalo da reaguje. Mislim da bi kolege iz Pozitivne i SNP za početak trebalo da se pridruže Demokratskom frontu u ovom parcijalnom bojkotu jer je potpuno besmisleno omogućavati nevaspitanom čovjeku i čovjeku u gostima kod nas da promoviše manir siledžijstva”, zaključuje Danilović.
XS
SM
MD
LG