Dostupni linkovi

Odlazi MMF, stižu računi


Dinar, ilustracija, foto: novosti.rs
Dinar, ilustracija, foto: novosti.rs
Srbija bi na izgubljenu podršku Međunarodnog monetarnog fonda mogla ponovo računati tek posle izbora i rebalansa budžeta koji će, kako je najavljeno, usvajati nova vlada. Do tada, zbog neispunjavanja dogovorenog sa vašingtonskim kreditorom, Beograd je ostao bez pojasa za spasavanje - 1,1 milijardu evra zajma. Iako zvaničnici uverajavu da posledica neće biti, te da nema sporova sa MMF-om, ekonomisti prognoziraju pad stranih investicija i dalje slabljenje kursa dinara.

Dosta je vašingtonskim pregovaračima bilo obećanja srpskih zvaničnika - dok se sa reči da državne garancije javnim preduzećima neće biti veće od dogovorenih 30 milijardi dinara, ne pređe na konkretno, odnosno dok Vlada ne napravi predlog rebalansa i budžet prekroji u skladu sa prvobitnim dogovorom, te parlament taj dokument usvoji – novac od MMF-a neće dobiti.

Saopštili su to iz Vlade posle završnih pregovora u Beogradu negirajući, međutim, da je aranžman iz predostrožnosti koji je brojao 1,1 milijardu evra doživeo krah.

Mirko Cvetković
Mirko Cvetković
Premijer Mirko Cvetković uverava da ostaje na snazi, te da se njegova realizacija samo odlaže do formiranja nove vlade.

I državni sekretar Ministarstva finansija Dušan Nikezić poručuje kako nastavljaju da sporovode dogovoreno.

"Za građane Srbije je najvažnije da suštinski ništa neće biti promenjeno u odnosu na period pre poslednje posete Međunarodnog monetarnog fonda. Vlada Srbije će nastaviti da sprovodi odgovornu ekonomsku politiku, što znači da će se u skladu sa budžetom za ovu godinu izvršiti zakonom predviđena povećanja plata, penzija i socijalnih davanja u aprilu i oktobru. Takođe, nastaviće se sa podsticajima za poljoprivredu i privredu, što će omogućiti da Srbija i u ovoj godini ostvari rast u skladu sa mogućnostima vezanim za krizu u evrozoni", rekao je Nikezić za RTS.

MMF je u pregovorima zahtevao da Srbija uvaži novu ekonomsku realnost, jer više ne može da očekuje da će ove godine stope rasta biti, kako su prognozirali, 1,5 već najviše 0,5 odsto.

Dalje slabljenje dinara

Neispunjavanje uslova i izostanak dogovora, saglasni su ekonomisti, prouzrokovaće bekstvo kratkoročnog kapitala i izvršiti pritisak na devizni kurs, te se može očekivati dalje slabljenje dinara.

“Ako se situacija pogorša, i nezavisno od ovog aranžmana sa MMF-om, padaće priliv kapitala po svim osnovama. Samim tim, biće usporen privredni
“Ako se situacija pogorša, i nezavisno od ovog aranžmana sa MMF-om, padaće priliv kapitala po svim osnovama", ocenjuje profesor Miodrag Zec.

rast, a onda i rast standarda. U tom smislu, građani će itekako osetiti ono što treba da dođe, a to je restruktuiranje ukupne potrošnje. Prosto – račun je blizu i stiže na naplatu, i stvari se moraju uzeti ozbiljno”, ocenjuje za RSE profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu Miodrag Zec.

Sadašnja situacija posledica je ekonomske politike Srbije koja se bazira na galopirajućem zaduživanju bez preduzimanja suštinskih reformskih poteza, ocenjuje saradnik Instituta za slobodno tržište Saša Đogović i dodaje da je, posle niza popuštanja, došlo vreme da i MMF ‚pokaže zube’.

„I dalje živimo u jednom prividu makroekonomske stabilnosti u skladu sa bajkom Carevo novo odelo, mada se vidi da je car go. Pored ove
Sa jednog od ranijih sastanka MMF-a i Vlade Srbije, 2010.
Sa jednog od ranijih sastanka MMF-a i Vlade Srbije, 2010.
narkomanske zavisnosti od infuzije međunarodnih finansijskih institucija, Srbija polako pada u komu, iz koje će putem reanimacije moći da pokaša da nas izvuče jedino MMF“, navodi Đogović.

Aranžman iz predostrožnosti biće zamrznut do izbora, pa će problem spornih državnih garancija i prekomernog zaduživanja sačekati novu vladu.

Budući da su izbori na pragu, nikome nije u interesu da povlači radikalne poteze. Za vladajuću koaliciju tu je i problem većine u parlamentu koja bi usvojila rebalans, nakon što su im podršku uskratili poslanici Srpskog pokreta obnove.

“Sve vlade vole da troše i da obećavaju, a ne vole da saopštavaju ko će to da plati. Sada dolazi vreme da mora da se kaže od koga će da se uzme i koliko jer se ovde stvara privid kako postoji čarobni štapić i besplatan ručak, a to ne postoji”, kaže Miodrag Zec.

Iz vlade najavljuju da će misija sledeći put u Beograd doći polovinom godine. To istovremeno znači da će Srbija bar šest meseci imati budžet koji nije u skladu sa ekonomskom realnošću.
XS
SM
MD
LG