Dostupni linkovi

Objavljene izgubljene pjesme Rudyarda Kiplinga


Rudyard Kipling
Rudyard Kipling
Sa BBC-a prevela: Biljana Jovićević

Više od pedeset neobjavljenih pjesama Rudyarda Kiplinga otkrio je jedan američki istraživač. Thomas Pinney je rukopise pronašao na nekoliko mjesta, uključujući i jednu kuću na Menhetnu koja je renovirana, kao i među papirima bivšeg šefa Cunarda Linea.

Pinney je svoje otkriće opisao kao „nevjerovatno uzbudljivo vrijeme za naučnike i one koji ga vole“.

Pjesme će, zajedno sa još 1.300 drugih, biti objavljenje 7.marta u prvom ikada kompletiranom izdanju Kiplingovih pjesama. Kipling, koji je živio od 1865. do 1936., bio je najpoznatiji po svojim kratkim pričama uključujući i „Knjigu o džungli“ i poemama "Mandale i ako".

Novotkrivene pjesme uključuju i nekoliko nastalih tokom Prvog svjetskog rata, među kojima je i jedna naslovljena „Nikada više ni u jednoj luci“. Takođe su pronađene njegove zabilješke sa puta tokom kojeg je obišao ratna groblja u Belgiji i Francuskoj 1924. godine.

Pinney, profesor engleskog na Univerzitetu California, kaže:

“Kipling je dugo bio zanemarivan od naučnika vjerovatno iz političkih razloga. Njegovi tekstovi nikada na valjan način nisu bili izučavani, ali su stvari počele da se mijenjaju. Postoji cijelo blago pronađeno, nesakupljeno, neobjavljeno i neidentifikovano. Ja sam otkrio još jedno nezabilježeno djelo tek nedavno. I takvo što će nastaviti da se događa”, kaže profesor Pinnney.

Jedna pjesma iz 1899. sadrži oštru kritiku protiv upada medija pod nazivom „Štampa“. Mediji su inače bila jedna od Kiplingovih omiljenih meta kritike, a pjesmas korespondira sa današnjim brigama.

Napisao je: "Ima li tvoj prijatelj tajnu /Tugu, stid ili obrnuto -?/Jeste li obećali da nećete reći/Koja je tvoja najniža cijena/Sve što služavka izmisli/Sve što batler nagađa/Reci javno štampi/A mi ćemo učiniti ostalo."

Ima tu takođe i Kiplingovih komičnih stihova, uključujući i jednu pjesmu napisanu tokom krstarenja brodom od Adelaida do Cejlona, današnje Šri Lanke, za koje se pretpostavlja da ih je sam Kipling čitao na glas onima oko sebe.

"To je bio brod P&O/Digao jedra otisnuo se na more", napisao je, želeći pokazati svoje frustracije s jednoličnim tempom. "Djeca su igrali na truloj palubi/Mjesečno rastući bend/Od mora rastući grijeh onih koji su rođeni nevini/ Nikada nijesu upoznali zemlju."

Linda Bree, urednički direktor za umjetnost i književnost Cambridge Univesity Press-a kaže: ”Kiplingova poema 'Ako' je jedna od najpopularnijih pjesama na engleskom jeziku, ali ovo izdanje pokazuje da je on pisao puno drukčije i da zabavi, angažuje i izazove čitatelje. "

Slavni pjesnik rođen je u Mumbaiu, u Indiji, a preselio se u Englesku sa porodicom kada je imao pet godina.

Najveći dio 20. stoljeća reputacija mu je bila narušena zbog njegovih šovinističkih imperijalističkih pogleda a George Orwell ga je opisao kao „proroka britanskog imperijalizma“.
XS
SM
MD
LG