Dostupni linkovi

Obama sa bezbednjacima o Siriji, Teheran odvraća od akcije


Barack Obama
Barack Obama
RSE i agencije

Predsednik SAD Barak Obama sastao se u subotu sa svojim timom za nacionalnu bezbednost s kojim će razmotriti moguće naredne korake povodom situacije u Siriji.

Iz Bele kuće je saopšteno da Vašington i dalje traži potvrdu da je Sirija koristila hemijsko oružje u napadu na predgrađe Damaska u sredu, u kojem je, kako navode pobunjenici, ubijeno više od hiljadu ljudi.

Ako te informacije budu razjašnjene, Obama će odlučiti kakve će naredne korake preduzeti SAD, rekli su američki zvaničnici.

Vašington razmatra različite opcije, ali američki predsednik isključio je mogućnost slanja vojnih trupa u Siriju, prenosi AP.

Iran je istovremeno u subotu upozorio SAD da ne pokreću "vojnu intervenciju" protiv Sirije, navodeći da su hemijsko oružje u sukobima u toj zemlji koristili upravo pobunjenici i da za to postoje dokazi.

"Ne postoji nikakva medjunarodna dozvola za vojnu intervenciju u Siriji. Upozoravamo da se ne pokreće nikakva akcija niti daju izjave koje doprinose isključivo stvaranju tenzija u regionu", saopšteno je u Teheranu.

"Nadam se da će zvaničnici u Beloj kući pokazati dovoljno mudrosti da ne stupe na taj opasan teren", rekla je portparolka iranske diplomatije Abas Aragči.

Istovremeno, režim sirijskog predsednika Bašara Al Asada tvrdi da su pobunjenici u toj zemlji koristili hemijsko oružje u sukobima u Damasku, a ne sirijska vojska.

"Jedna jedinica vojske opkolila je deo Žobara (predgradje Damaska) u kojem su teroristi koristili hemijsko oružje", prenela je u subotu državna televizija, navodeći da medju vojnicima koji su ušli u Žobar ima više slučajeva "gušenja".

To naselje u rukama je pobunjenika, a sirijska vojska pokušava da na njim ponovo preuzme kontrolu.

Državna televizija prenela je da su "snažni sukobi izbili u tom naselju u kojem se sirijski vojnici pripremaju da pokrenu akciju" i da su neki od njih otrovani gasom i "u kritičnom stanju".

Sirijska opozicija optužuje režim predsednika Bašara Al Asada, čiji je Iran saveznik, da je u sredu izveo napad na jedno predgradje Damaska hemijskim oružjem, tvrdeći da je u tom napadu ubijeno više od hiljadu ljudi.

Medjunarodna zajednica traži da eksperti UN, koji se u Siriji nalaze od nedelje, što pre istraže navode da je napad u Damasku sirijska vojska izvela hemijskim oružjem.
XS
SM
MD
LG