Dostupni linkovi

Zapad traži istragu o mogućem napadu hemijskim oružjem u Siriji


Tela ubijenih nervnim gasom u Damasku
Tela ubijenih nervnim gasom u Damasku
Sjedinjene Države su zatražile direktan pristup za inspektore Ujedinjenih nacija na mesta navodnog napada vladinih snaga hemijskim oružjem na civile u predgrađu glavnog grada Sirije, Damaska.

”Trenutak je da Asadov režim odustane od retorike u ovom slučaju i dopusti inspektorima pristup označenom mestu. Da im omogući da razgovaraju sa svedocima, da prikupe fizičke uzorke i druge materije koje će im obezbediti adekvatne pokazatelje o tome šta se zapravo dogodilo”, kazao je portparol Bele kuće Džoš Enerest:

Velika Britanija je saopštila da će u Ujedinjenim nacijama pokrenuti pitanje o navodima da su snage sirijskog predsednika Bašara Asada upotrebile hemijsko oružje i pozvala Damask da omogući inspektorima UN da posete oblast napada. Sa istim zahtevom oglasio se i predsednik Francuske Fransoa Oland. Nepristrasnu istragu zatražila je i Rusija, a u samoj Siriji na državnoj televiziji pojavio se neimenovani vojni zvaničnik koji je demantovao informacije o upotrebi hemijskog oružja:

”Mediji su kanali pobune i dezinformisanja, koji su prolili sirijsku krv. Sada lažu da je sirijska armija upotrebila hemijsko naoružanje u predgrađu Damaska. Rukovodstvo armije saopštava da su ove optužbe potpuno lažne i da su deo prljavog medijskog rata koji se od strane pojedinih država vodi protiv Sirije”.

Same informacija o napadu stigle su od strane vodećih opozicione grupe u Siriji. Odatele su direktno optužile Asadovu Vladu za masakr više od 1 300 ljudi hemijskim oružjem, dok mediji prenose potresne snimke mase leševa umotanih u bele čaršafe.

Mogućnost da hemijsko oružje bude upotrebljeno do sada je pominjano kao uslov za eventualnu međunarodnu intervenciju:

”Upotreba hemiskog oružja je nešto što Sjedinjene Države smatraju potpuno žalosnim i neprihvatljivim. Oni koji su za to odgovorni, ako se utvrdi da se tako nešto zaisto dogodilo, biće pozvani na odgovornost”, saopštio je portparol Bele kuće i najavio dalje konsultacije u Ujedinjenim nacijama.

Sa te adrese šef tima inspektora za hemijsko oružje UN u Siriji Eke Selstrem izjavio je da je za sada video samo televizijski snimak tog napada, ali da mu broj mrtvih zvuči sumnjivo. On je dodao da će istraga zavisiti od toga da li će "neka zemlja članica UN otići kod generalnog sekretara i reći da bi to trebalo da istražimo". Iz Ujedinjenih nacija takođe obećavaju da neće izlaziti iz granica svog mandata.

Misija UN-a koja bi trebalo da istraži navode o upotrebi hemijskog oružja prati pažljivo trenutnu situaciju u Siriji i ostaje u potpunosti angažovana u istražnom postupku u okviru mandata dobijenog od strane generalnog sekretara”, poručio je portaparol Svetske organizacije Eduardo del Buei.

Aktuelna predsedavajuća Saveta bezbednosti, argentinska ambasadorka Marija Kristina Perseval je rekla:

”Veoma smo zabrinuti. Mora biti jasno šta se dogodilo, zbog čega se situacija mora pažljivo pratiti. Sve članice Saveta bezbednosti se slažu da bi upotreba hemijskog oružja sa bilo koje strane, pod bilo kojim uslovima, predstavljala kršenje međunarodnog prava”.

Inspektori Ujedinjenih nacija inače su u nedelju stigli u Siriju, a smešteni su u hotelu koji se nalazi svega 15 minuta vožnje daleko od mesta na kojem se dogodio incident zastrašujuće tragičnih razmera. Ipak, prema dogovoru UN i vlasti u Damasku, oni mogu da posete svega tri lokacije u Siriji.
XS
SM
MD
LG