Dostupni linkovi

MANS skuplja potpise protiv povećanja PDV-a


Ilustracija
Ilustracija
U ponedjeljak je počela MANS-ova akcija prikupljanja potpisa za Zahtjev poslanicima da ne odbace Vladinu namjeru da poveća porez na dodatu vrijednost kojom bi se dodatno urušio ionako nizak standard većine građana Crne Gore. Iako povećanje PDV-a Vlada obrazlaže frazom o stabilizaciji javnih finansija građani su, poput aktivista MANS-a, ubijeđeni da im se novac iznova uzima zbog dubioza podgoričkog Kombinata aluminijuma.

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, zajedno sa Sindikatom prosvjete i grupom nevladinih organizacija, od ponedjeljka prikuplja potpise građana da bi pritiskom na poslanike pokušali da spriječe povećanje poreza na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto.

U akciju su se uključile i NVO: Green Home, Sigurna ženska kuća, Anima i Ozon, a prikupljanje potpisa se odvija u svim crnogorskim gradovima.

Direktorka MANS-a, Vanja Ćalović kaže da povećanjem poreza na dodatu vrijednost, Vlada ustvari uvodi poseban porez na podgorički Kombinat aluminijuma.
Vanja Ćalović
Vanja Ćalović

"Postoji mnogo drugog prostora gdje može da se naplati porez, posebno porez na dobit monopolskim kompanijama i kompanijama koje imaju određene povlastice od strane države, a iznad svega zbog toga što nema razloga da plaćamo porez za Kombinat aluminijuma koji je odveden u stečaj. Očigledno je da će građani biti ti od kojih će se očekivati da plate, ne samo ovaj porez, nego i da nastave da plaćaju ukoliko sad ćutke pređemo preko svega", ocijenila je Ćalović.

Udar na standard

Odluka o povećanju stope PDV-a sa 17 na 19 odsto, koja bi i sa tim povećanjem bila među najnižim u Evropi vjerovatno bi prošla bez značajnijeg otpora da Vlada nije prethodnim uvođenjem novih dažbina kompromitovala sopstvenu tezu o neophodnosti stabilizacije javnih finansija atakujući isključivo na najšire slojeve čiji su kućni budžeti odavno istanjeni.

Prvo su prošle godine uvedene mjesečne takse od po jednog eura na svaki strujomer, mobilni telefon i kablovski risiver, a potom je povećan i porez na zarade.

Iako je tada iz Vlade poručivano da se te mjere preduzimaju da se ne bi povećao PDV, sada se priprema i taj potez koji će, ako prođe u Skupštini, sasvim sigurno, generisati skok cijena i tako dodatno sniziti ionako nizak životni standard većine građana.

"Kada su uvodili euro po euro rekli su da to rade da ne bi uvodili veći PDV. Sada uvode PDV i ponovo kažu da je to kratkoročna mjera, ali ne objašnjavaju zbog čega to rade kada imaju toliki poreski dug, a sa druge strane kada imaju monopolske kompanije koje ni na koji način nijesu oporezovane. Iznad svega, ne objašnjavaju nam zbog čega mi treba da nastavimo da plaćamo dugove Kombinata aluminijuma i zbog čega Vlada ne pokreće arbitražu i napuni budžet od milijardera Olega Deripaske, a ne da mi to plaćamo. Drugo, što se tiče PDV-a, privreda i i budžeti građana su ionako već maksimalno napregnuti, a ovo će, sasvim sigurno, izazvati inflaciju. To se i do sada vrlo često dešavalo da, iako je skok cijena trebalo da bude neznatan, trgovci iskoriste priliku da značajno više povećaju cijene i to je nešto što ljudi više neće da plaćaju", kazala je direktorka MANS-a, Vanja Ćalović.

Vladina namjera da poveća PDV se dovodi u vezu sa podgoričkim Kombinatom aluminijuma koji je dužan ukupno više od 350 miliona eura, a samo po osnovu neplaćenih računa za struju, KAP duguje, po slobodnim računicama oko 70 miliona eura.

Građani naviknuti da im Vlada ispostavlja otplatu dugova ove fabrike strahuju da i novo povećanje PDV-a ima istu namjenu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG