Dostupni linkovi

Hrvatska policija i dalje nasilna prema migrantima


Migrant među službenicima hrvatske policije, rujan 2015.
Migrant među službenicima hrvatske policije, rujan 2015.

Dvije nevladine udruge koje se bave pravima ilegalnih migranata u Hrvatskoj upozoravaju da nije prestalo nasilno i nezakonito protjerivanje ilegalnih migranata od strane hrvatske policije. U policijskim prihvatilištima u Hrvatskoj i dalje se nalazi oko 500 migranata, većinom vraćenih iz drugih zemalja temeljem Dublinskog protokola.

Inicijativa Dobrodošli! i nevladina udruga Are You Syrious? u svom novom izvještaju upozoravaju da hrvatska policija nastavlja sa nedopustivim radnjama – onemogućavanjem pristupa ilegalnih migranata međunarodnoj zaštiti, nasilnim ophođenjem što je često praćeno uništavanjem ili oduzimanjem imovine i vraćanjem ilegalnih migranata na granicu prema Srbiji, kako su već upozorili u svom prvom izvještaju otprije nepuna dva mjeseca.

"Predstavnici Inicijative Dobrodošli! i nevladine udruge Are You Syrious? bili su opet u studijskom posjetu Beogradu gdje su radili intervjue sa izbjeglicama s ciljem dokumentiranaj slučajeva policijskog nasilja nad izbjeglicama", kaže za RSE iz Inicijative Dobrodošli! Mitre Georgiev.

Aktivisti su bili u Beogradu u dva navrata, početkom veljače i početkom ožujka, i tamo razgovarali i dokumentirali iskaze 25 izbjeglica. Ilegalni migranti vraćeni iz Hrvatske uglavnom su iz Afganistana i Pakistana.

Prema njihovim iskazima, djelatnici hrvatske policije prekoračuju ovlasti, daju izbjeglicama da potpišu dokumente na hrvatskom jeziku bez prisutnosti prevoditelja, ne daju izbjeglicama kopije potpisanih dokumenata, što onemogućuje dokumentiranje slučajeva i pokretanje žalbi, protjeruju migrante unatoč jasno izraženom traženju međunarodne zaštite u Hrvatskoj, nasilno se ponašaju, oduzimaju novac i mobitele ili uništavaju mobitele ili SIM kartice.

"Izdvojili smo slučaj skupine od desetero mladića kojima su policajci, nakon što su oni izrazili želju za traženjem azila, odnosno međunarodne zaštite u Hrvatskoj, u policijskoj postaji uzeli otiske prstiju, što je u skladu sa pravilima Europske unije, odnosno više ovog dijela koja će država odlučivati o njihovom zahtjevu za azil. Međutim, umjesto da je policija provela taj postupak, ona ih je vratila u Srbiju", navodi Georgiev.

Mitre Georgiev
Mitre Georgiev


Što se tiče policijskog nasilja, navodi se udaranje pendrecima i šakama, zabranjivanje osobi da govori, tjeranje da skinu cipele i stoje ili kleče u snijegu, te stavljanje snijega za vrat i u cipele, tjeranje izbjeglica da prolaze kroz "špalir" od šestero policajaca koji ih udaraju dok prolaze i drugo.

Kako je hrvatska policija odbacila kao neutemeljene njihove prijave o slučajevima policijskog nasilja iz njihovog prvog izvještaja iz siječnja, nevladine udruge su tim povodom protiv policije podnijele kaznene prijave.

Prema podacima nevladinih udruga, u Hrvatskoj se u policijskim prihvatilištima aktualno nalazi oko 500 migranata, od toga je njih 280 vraćenih iz drugih zemalja temeljem Dublinskog protokola.

Do zaključenja ovog priloga, policija nije odgovorila na našu molbu da komentiraju navode nevladinih udruga o nastavku policijskog nasilja i prekoračenja ovlasti prema ilegalnim migrantima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG