Dostupni linkovi

Novosađani protestovali protiv porasta nasilja u gradu


Protest u Novom Sadu
Protest u Novom Sadu
U Novom Sadu je u nedelju održan protest protiv sve većeg nasilja na ulicama. Direktan povod je bio skorašnji oružani obračun dve grupe mladića u blizini jedne osnovne škole i predškolske ustanove. Građani traže hitnu reakciju nadležnih, ali i cele zajednice.

Slika „Vrisak“ Edvarda Munka postala je simbol protesta Novosađana u akciji protiv sve većeg nasilja u glavnom gradu Vojvodine. U nekada mirnom vojvođanskom gradu svakodnevica su postale tuče, pljačke a u poslednje vreme i oružani obračuni. Pre nedelju dana je u blizini jedne škole i vrtića došlo do pucnjave između dve grupe mladića. Slična pucnjava dogodila se i u septembru prošle godine, u novosadskom naselju Liman, takođe u blizini jedne osnovne škole. Tada je ranjen jedan mladić. Zbog ogorčenosti, više desetina građana se okupilo na glavnom trgu Novog Sada i uz parolu „Prst na čelo“ mirno protestovali protiv, kako oni kažu, nepodnošljive situacije.

„Ovde smo, da bismo skrenuli pažnju na ovaj rastući problem nasilja u gradu, pre svega na Novom Naselju, ali i u drugim delovima grada. Svi smo mi roditelji i svaki dan se suočavamo sa novim problemima. Sve nas spaja motiv: želimo da živimo normalno, bez straha“, rekao je za RSE jedan otac.

„Nezadovoljni smo, mi kao roditelji se jednostavno osećamo nesigurni da naša deca od kuće do škole i nazad ne mogu bezbedno da stignu i da se vrate, pa na kraju krajeva ni odrasli. Svako od nas treba da razgovara sa svojom decom, sa školom, sa direktorom. Dokle je ovo stiglo? Novi Sad je bio bezbedan grad, grad sa kojim smo se ponosili koji je znao za lepe manire. Zar je moguće da smo dotle došli?“, pita se jedna majka, učesnica protesta.

„Tu smo zbog svih dešavanja među decom školskog uzrasta, zbog nasilja, zbog dece koja nose oružje u škole, problem postoji, moramo razgovarati o tome“, naglašava sagovornica RSE.

Jedna od organizatorki skupa naglasila je da je čitava zajednica kriva.

„Svi smo zakazali: prvenstveno roditelji, porodica, mesna zajednica. Komšije su se zavukle u svoje domove. Svi živimo kao pećinski ljudi, spuštamo roletne, ne izlazimo napolje uveče, ne odazivamo se na zvuke, na tuče, ne reagujemo. Takođe, zakazale su i obrazovne institucije. Ljudi probudite se! Ako vidite da neko nešto radi protivzakonito, ako vidite nasilje, nemojte okrenuti glavu, zovite policiju, reagujte!“, apeluje organizatorka.

Inače, veliki problem je i mali broj policajaca u Novom Sadu. Najkritičniji kvartovi su bez poloicijske stanice. Problem predstavlja i činjenica da već više od tri godine grad nema načelnika policije.

"Pokažimo da nam je stalo i da želimo bezbedan grad i bezbednu državu! Dosta je bilo nasilja nad decom i među decom!", naveli su organizatori na svojoj stranici na društvenoj mreži Fejsbuk. Građani su najavili da će u narednim danima organizovati sastanak škola i državnih institucija da vide kako mogu stati na put nasilju.
XS
SM
MD
LG