Dostupni linkovi

Novosađani ostali bez vode


Novi Sad, foto Vesna Anđić
Novi Sad, foto Vesna Anđić
Zbog radova na vodovodnoj mreži Novom Sadu i tamošnjim prigradskim naseljima tokom čitavog dana je isključena voda. To je izazvalo velike probleme građanima i otežalo normalno funkcionisanje grada – pogotovo rad zdravstvenih ustanova u Novom Sadu. Prema najavama nadležnih, radovi bi trebalo da budu završeni do kraja dana, kada se i očekuje normalizacija snadbevanja.

Treći put u poslednje dve godine čitav Novi Sad i okolna naselja su zbog radova na mreži bez pijaće vode. Deo Novosađana sa kojima smo razgovarali pripremio se za nestašicu puneći kofe i flaše, s obzirom na to da su radovi najavljeni, i strpljivo će sačekati njihovo okončanje. S druge strane, pojedini građani su veoma nezadovoljni:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
Direktan link


Zbog nestašice vode u Novom Sadu pogotovo je otežan rad zdravstvenih ustanova, a jedina koja redovno radi je Urgentni centar koji raspolaže sopstvenim rezervoarima sa vodom.

U Kliničkom centru Vojvodine otkazane su sve planirane operacije, uz uveravanje da će pacijentima uskoro biti zakazani novi termini. Novosadski Dom zdravlja prima samo hitne slučajeve i organizovao je dežurstva u dve zdravstvene stanice u gradu, kaže portparolka te ustanove Olga Ješić.

"Prvi objekat je objekat na Limanu na kome dežuraju Opšta praksa i Medicina rada, u ulici Rumenačka 102 nam dežuraju pedijatri, stomatolozi i laboratorija. Kućno lečenje radi redovno, koliko im uslovi to dozvole. Patronaža danas ne radi, s obzirom da bebe ne mogu da se kupaju bez vode. Ono na šta mi stalno apelujemo je da građani ne dolaze ukoliko nije preko potrebno, odnosno samo hitni slučajevi, obzirom da bez vode nisu baš najidealniji uslovi za rad. Takođe svi pacijenti koji su zakazani danas se prebacuju za subotu u svojim terminima kod svojih lekara u objektima u kojima im je zakazan pregled: To znači da je nama subora redovan radni dan i da će pacijenti morati da se strpe dva dana do svojih pregleda", kaže Olga Ješić.

Nadležni su, tokom ove vanredne situacije, obezbedili 11 cisterni koje su raspoređene u Novom Sadu i u centru Sremske Kamenice, Sremskih Karlovaca, Bukovca i Petrovaradina.

Davor Santrač iz novosadskog vodovoda kaže da tokom radova na pogonu za preradu i distribuciju vode nije bilo moguće izbeći isključenja, jer u Novom Sadu postoji samo jedna Fabrika vode.

"To je neminovnost s obzirom na to da svi delovi našeg sistema dobijaju vodu iz jednog centra. Jednostavno kada su ovako krupni radovi i kada pogon ostane ostane bez vode i prekine se sistem prerade to je neminovno. Novi Sad nema alternativu, nema još neku fabriku vode iz koje bi se mogle preraditi neke količine vode, pa onda to još kompenzovati nekom količinom iz rezervoara pa da to bude, da kažemo, neki modus dok traju veliki radovi. Za sada stvari stoje tako", navodi Santrač.

Radovi na vodovodnoj mreži trebalo bi da budu završeni tokom dana, a prema tvrdnjama Davora Santrača, čitav Novi Sad i okolna naselja vodu će dobiti do ponoći.

"Da ćemo grad Novi Sad i prigradska naselja koja se nalaze na bačkoj strani grada stabilizovati negde između 19 i 20 časova. Niži delovi te strane gde je malo komplikovanija situacija pošto zbog konfigiracije terena ne može naglo da se podigne sistem pritisaka vode, će vodu dobiti oko 22 časa. Kompletna stabilizacija koja uključuje i više delove naselja na sremskoj strani očekujemo da će biti gotova do ponoći", kaže Santrač.

Nasuprot zdravstvenih ustanova vrtići u Novom Sadu su radili redovno. Deca su sa sobom od kuće donela pijaću vodu, a zbog nestašice, danas na meniju nisu imala kuvano jelo.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG