Dostupni linkovi

Uskoro kazna zatvora za saobraćajne prekršaje


Ilustracija
Ilustracija
Iako se broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, tokom prošle godine, smanjio za 63 posto u odnosu na 2010, broj od 60 poginulih na crnogorskim drumovima tokom 2011. ipak govori o velikoj potrebi za mjerama koje bi ublažile ovu"crnu" statistiku.

Iz Uprave policije najavljuju nov zakon koji će uvesti brojne novine, među kojima je najuočljivije uvođenje zatvorske i drakonskih novčanih kazni za saobraćajne prekršaje.

Tokom 11 mjeseci prošle godine, na putevima u Crnoj Gori se dogodilo 50-ak saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom u kojima je poginulo skoro 60 osoba, saopšteno je iz Odsjeka Uprave policije za nadzor i kontrolu bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

Njihovi podaci govore da je među stradalima u tom periodu bilo 18 osoba starosti do 30 godina, od čega i dvoje djece mlađe od 14 godina.

Po sadašnjem zakonu, koji se očigledno smatra neadekvatnim, ukoliko fizičko lice napravi prekršaj, u zavisnosti od vrste, mora da plati najviše 150 eura. Novim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koji bi trebalo da stupi na snagu sredinom godine, gornja granica se drastično podiže - čak šezdesetak puta.

Kazne za pravna lica će biti od hiljadu do 10 hiljada eura, a fizička lica koja naprave prekršaj, moraće da plate od 20 do 10.000 eura.
Danilo Janjušević, komesar za bezbjednost u saobraćaju: Tu je novina uvođenje zatvorske kazne od 20 do 60 dana, ili novčane kazne, kao zamjene za zatvorsku, u iznosu do 600 do 2 hiljade eura.

"Tu je novina uvođenje zatvorske kazne od 20 do 60 dana, ili novčane kazne, kao zamjene za zatvorsku, u iznosu do 600 do 2 hiljade eura", navodi viši policijski komesar za bezbjednost u saobraćaju Danilo Janjušević.

Iako se razlog i krivica za saobraćajne udese zvanično utvrđuje u sudskom postupku: prekršajnom ili krivičnom, u nadležnom policijskom Odsjeku smatraju da je najčešći uzrok nesreća ljudski faktor, odnosno: droga, brzina, nedozvoljeno preticanje i umor. Naročito se, izgleda, ističe - alkohol.

“U toku 11 mjeseci protekle godine, na triježnjenju je zadržano skoro sedam hiljada vozača, koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola u koncetraciji većoj od dozvoljene, a rekordna količina alkohola u krvi registrovana je u Nikšiću i iznosila je čak 4.5 promila”, kažu u Upravi policije.

Vozačka dozvola se, u tim slučajevima, po sadašnjem zakonu oduzima do okončanja prekršajnog postupka, ali ne duže od 60 dana.

Nulta tolerancija na alkohol

Predlogom zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koji je Vlada utvrdila polovinom decembra, predviđena je nulta tolerancija na alkohol, što znači da vozač neće moći da vozi ako se utvrdi prisustvo alkohola u organizmu. Viši policijski komesar Danilo Janjušević je, za radio Antena M, između ostalog, govorio o kaznama za vožnju u alkoholisanom stanju.
Ilustracija
Ilustracija

"Koncentraciji većoj od 0,5 grama po kilogramu i većoj, tom vozaču će biti izrečena zatvorska ili ova novčana kazna", kazao je Janjušević.

Članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu još uvijek nijesu dobili tekst budućeg zakona ali su, komentarišući prve najave uvođenja drastično većih kazni, izrazili načelnu podršku svim mjerama koje će poboljšati bezbjesnost na drumovima i smanjiti broj saobraćajnih udesa, naročito onih sa smrtnim ishodom.

Član odbora i funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević podsjeća da je, pored eventualnog usvajanja novog, potrebna dosljedna primjena važećeg zakona.

"Nesumnjivo je da sve moramo uarditi da bezbjednost saobraćaja i učesnika u njemu bude na visokom nivou i na nivou međunarodnih standarda. Istio tako, mi moramo primjenjivati već usvojene zakone i ono što Evropa traži od nas je sadržano u samo jednoj riječi – implementacija. Dakle, prije nego se zakonodavac u ovom ili nekom drugom slučaju opredijeli za izmjene zakona potrebno bi bilo da pravilno tumači koristi ovaj postojeći. Što se tiče visine kazni za fizička i pravna lica u to sada neću da ulazim, ali smatram da je i po ovom pitanju trebalo pokrenuti javnu raspravu i uključiti stručnjake iz ove oblasti", ocjenjuje Lalošević.

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu i poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista Obrad Mišo Stanišić podržava namjeru za pooštravanjem kazni.

"Najefikasnije kazne su novčane kazne i vjerovatno da će voditi računa. Oni koji nemaju novca sigurno neće praviti prekršaje, a oni koji imaju isto će to raditi. Ali treba pokušati da se to promijeni", poručio je on.

Pored drakonskih kazni, novi zakon bi trebalo da uvede i veću odgovornost vozača za tehničku ispravnost i opremljenost automobila, pa će zimska oprema biti obavezna od 15. novembra do 30. marta, a vozila starija od 20 godina će morati na tehički pregled svakih 6 mjeseci.

Zakonom nijesu izostavljeni ni pješaci pa će, primjera radi, biti zabranjeno slušanje muzike, odnosno, upotreba slušalica za vrijeme prelaska ulice.
XS
SM
MD
LG