Dostupni linkovi

Novi genetski dekoder otvara i etička pitanja


Ion Proton Sequencer - uređaj koji dekodira kompletnu genetsku sliku
Ion Proton Sequencer - uređaj koji dekodira kompletnu genetsku sliku
Autor: Richard Solash, prevela: Biljana Jovićević

Jedna američka biotehnološka kompanija počela je da prima zahtjeve za uređaj koji vrlo jeftino dekodira kompletnu genetsku sliku čovjeka za samo jedan dan. No, dok su istraživači ushićeni jer uređaj može ubrzati otkrivanje potencijalnih bolesti i omogućiti preciznije tretmane individualnog liječenja, ova mašina istovremeno otvara veoma ozbiljna pitanja koja se tiču zadiranja u privatnost.

Šta možete saznati o jednoj osobi u jednom danu? Možete znati boju očiju i visinu, saznati da li je možda blizanac, a možda i šta voli da radi u slobodno vrijeme. Ali šta ako možete saznati kakve su genetske predispozicije te osobe za dobijanje raka debelog crijeva ili da nikada neće oćelaviti?

Dan kada će takve informacije biti lako dostupne nije daleko zahvaljujući novom uređaju koji se zove Ion Proton Sequencer. Riječ je o prvom uređaju nove generacije genetskih dekodera koji može da tumači svih tri milijarde genetičkih zapisa DNK, jedinstvene genetske informacije koja može da determiniše kako se svaki živi organizam razvija i funkcioniše, sve to za kraće vrijeme i manje novca nego ranije.
Čip uređaja koji dekodira genetsku sliku
Čip uređaja koji dekodira genetsku sliku

To sve omogućava čip tehnologija poluprovodnika, slična onoj koja se nalazi u digitalnim fotoaparatima za promatranje i snimanje bitova genetskih podataka.

Za sada se pak, ta mašina zaista koristi samo u svrhu istraživanja, ne za medicinske tretmane.

Ali ovaj desktop uređaj, koji je proizvela Američka biotehnička kompanija Life Technologies, je prvi koji nudi dostustupni genetski dekoder. Kompletan DNK presjek košta oko 1000 dolara, a dobija se za manje od jednog dana, dok je ranije za takav nalaz trebalo nekoliko sedmica i koštao je deset puta više. Kompanija je počela da prima porudžbine od desetog januara.

Maneesh Jain, potpredsjednik Life Technologies kompanije za marketing, kaže da će redukcija vremena unaprijediti moderna genetska istraživanja, sve od mutacija ćelija koje uzrokuju rak, do toga kako se lijekovi mogu individulano upotrebljavati za liječenje pacijenata.

"Za izvjesnu sumu novca, možete dobiti mnogo toga. To znači da možete dobiti bolje istraživanje i detaljniji nalaz sa uzokom. Vremneski period je skraćan značajno, pa u odnosu na to koliko vam je ranije trebalo za nalaz, možete zapravo multiplikovati eksperiment. Za kratko vrijeme ćete nevjerovatno ubrzati istraživački ciklus, a time će tempo otkrivanja bolesti biti takođe ubrzan", navodi on.

Pitanje zadiranja u privatnost

Richard Gibbs, direktor Centra za genetska istraživanja na Bejlor medicinskom koledžu u SAD kaže da je “gentski presjek za 1000 dolara bio daleki san prije samo nekoliko godina”. Nova tehnologija će “transformisati kliničke zahtjeve za genetskim skeniranjem", smatra dr Gibbs.
Ilustracija
Ilustracija

Bejlor je jedan od tri medicinska centra u Americi koji će prvi koristiti Ion Proton Sequncer. Mašina će biti dostupna van SAD kasnije ove godine.

Ekperti kažu da će slična mašina, i manje skupa verzija, jednog dana biti uobičajena u bolnicama i ljekarskim ordinacijama.

Ali uz sve potencijalne benefite, rastuća dostupnost genetskih informacija otvara i neka etička pitanja.

Arthur Caplan, direktor Centra za bioetiku Univerziteta Pensilvanija, kaže da se ova pitanje prije svega tiče zadiranja u privatnost ljudi.

"Ne treba ti puno da dođeš do djelića nečijeg DNK. Možeš je uzeti sa maramice ili čaše. Tako da tu postoji rizik od tajnog testiranja, u smislu da te neko testira bez tvog znanja ili bez tvoga pristanka, i mislim da to otvara interesantne teme. One se kreću od provjeravanja očinstva, koje možete utvrditi kroz gene, sve do toga da neko kaže - vidi, pitam se da li osoba sa kojom ću se vjenčati ima neke faktore rizika za odeđene bolesti. Možda ću ukrasti malo njegovog DNK i potajno analizirati i saznati da li će biti valjan partner ili ne", navodi Caplan.

Hoće li se, npr., osiguravajućim društvima omogućiti da se koriste genetičkim profilima osoba za utvrđivanje naknada.

"Kada počnete da dobijate genetske analize i one na primjer, pokažu tendenciju ka homoseksualizmu, ili rizik od anksioznosti, ili da imate veći rizik za dobijanje akni pitanje je koliko daleko se mogu koristiti ova testiranja u smislu toga što ljudi žele saznati ili kakve akcije žele preduzeti. Šta ako roditelji žele da se njihova djeca testiraju na ovakve stvari, ili čak njihov fetus ili embrion. Imaćemo mnogo kontroverzi povodom zahtjeva za genetičkim testiranjem u smisli definisanja bolesti i određivanja koje su godine odgovarajuće za takve testove”, kaže Caplan.

Zakonski okvir za zaštitu privatnosti, kaže Caplan, biće potrebno proširiti na polje genetskih informacija.

Ali Life Technologies kompanija kaže da genetski dekoder ima mnogo prednosti koje nemaju veze sa etičkim dilemama.

Prošlog proljeća na primjer, prethodna verzija ove mašine pomogla je naučnicima da otkriju važnu informaciju o smrtonosnoj bakteriji ešerihiji koli (E. coli) čiji je virus otkriven u Njemačkoj, a od koje su umrle destine ljudi, a stotine teško oboljelo.
XS
SM
MD
LG