Dostupni linkovi

Novi Sad: Pripreme i napetost pred miting


Novi Sad uoči protesta
Novi Sad uoči protesta
U Novom Sadu su u toku pripreme za protest pokrajinske opozicije i pojedinih udruženja građana. Oni traže ostavku vojvođanskog premijera Bojana Pajtića i odustajanje od donošenja Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

Više stotina građana je ispred Banovine, Vlade Vojvodine. Osim zastave Srbije, demonstranti nose i zastave Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije, Socijalističke partije Srbije i nekih udruženja. Sa građanima je i visoki funkcioner SNS-a Goran Knežević.

U samom centru grada ulice su zatvorene. Pristigli učesnici skupa nose transparente sa porukom: "Ovo je Srbija!" i traže raspisivanje pokrajinskih izbora.

Uoči protesta na zidu Petrovaradniske tvrđave postavljen je transparent sa porukom: "Stop separatizmu Bojana Pajtića". Tekst je ispisan ćirilicom i u crno-crvenim bojama.

Ispred Vlade Vojvodine uveliko traju pripreme: radnici komunalnih gradskih službi postavljaju binu dok Parking servis postavlja zaštitne ograde.

Kako su iz nadležnih službi potvrdili u centru Novog Sada ulice će biti zatvorene za saobraćaj. Pojedini gradski autobusi menjaju svoju trasu kretanja. Od 15 do 20 časova biće zabranjen saobraćaj i na Keju žrtava racije.

Da je velika napetost u glavnom gradu Vojvodine vidi se i na zidovima zgrada: oni su oblepljeni plakatima koji pozivaju na rušenje Vlade ili pak podržavaju pokrajinsku većinu koju čini Demokratska stranka sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine i sa Savezom vojvođanskih Mađara.

Novosadska policija potvrdila je da spremno čeka portest koji počinje u pet sati. Kako javljaju lokalni mediji očekuje se prisustvo više hiljada građana.

* Ostanite uz RSE. Pratićemo protest i sva dešavanja vezana uz njega.
XS
SM
MD
LG