Dostupni linkovi

Nova opštinska zgrada u Gračanici: Vlada na usluzi svima


Vlada Republike Kosova će biti na usluzi svim građanima, uključujući i one na severu Kosova, poručio je u utorak u Gračanici kosovski premijer, Hashim Thaci, na otvaranju nove opštinske zgrade. Zvaničnici EU izrazili su nadu da će se u skoroj budućnosti moći otvoriti opštinske zgrade i u drugim delovima Kosova, a ministar lokalne samouprave, Slobodan Petrović, izrazio je nadu da će i Srbi na severu podržati formiranje opštine. Građani Gračanice međutim iznose podeljene stavove po pitanju poboljšanja kvaliteta života u ovoj opštini.

U Gračanici kod Prištine u je utorak otvorena nova opštinska zgrada čiju je izgradnju pomogla EU na Kosovu, preko svojih projekata finansiranih iz IPA fondova. Sve javne usluge ove decentralizovane opštine, u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo, biće smeštene u ovoj modernoj i funkcionalnoj zgradi, čija je izgradnja koštala nešto više od pola miliona eura.

Premijer Kosova, Hashim Thaci, ovom prilikom je kazao da izgradnja ovog objekta, kao i mnoga ulaganja u puteve, izgradnju škola, vodovoda i ostalog u ovoj opštini su najbolji primer investicija Vlade Kosova i odlične saradnje sa opštinskim vlastima.

“Kao premijer Vlade Republike Kosova obećavam da ćemo biti na usluzi svim građanima Gračanice i bilo gde drugde, u Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, kako bismo investirali u projekte, za jednu bolju i sigurniju budućnost svih građana Kosova. Kosovo je naša domovina i treba zajednički da je gradimo”, poručio je Thaci.

On je pozvao sve građane, uključujući i srpsku zajednicu, da se priključe angažovanjima za bolju budućnost svih građana.

Šef kancelarije EU na Kosovu, Samuel Žbogar kazao je da izgradnja zgrade u jednoj od novoformiranih opština svakako predstavlja određenu simboliku što je to upravo Gračanica, najveća opština sa srpskom većinom.

“Nadam se da ćemo u skoroj budućnosti moći da otvorimo i druge opštinske zgrade, kako bismo osigurali da usluge građanima budu na istom visokom nivou širom Kosova. Jer upravo su opštinske usluge one javne usluge koje se tiču svakoga, svakog stanovnika Kosova”, kazao je Žbogar.

Zamenik premijera i Ministar lokalne Samouprave, Slobodan Petrović, podsetio je da je pri početku otvaranja novih opština pre četiri godine bilo brojnih neprilika, a najveći protivnik nisu bili stalni napadi već sumnja kod pojedinih ljudi u rad ovih opština. Upornim radom, dodao je on, steklo se njihovo poverenje.

U izjavi za RSE on je kazao da očekuje podršku građana i u severnom delu Mitrovice pri formiranju opštine Severna Mitrovica. Rad Administrativne kancelarije Vlade Kosova, koja funkcioniše u tom delu, daje veliko ohrabrenje da će taj proces biti uspešan, dodao je on.

“Ja očekujem da će Srbi uzeti učešće u izbornom procesu. Ne bih mogao da kažem koji će to procenat biti, ali u svakom slučaju siguran sam da će to biti više nego što je bilo na prošlim izborima”, kazao je Petrović.

Gradonačelnik Gračanice, Bojan Stojanović, izrazio je nadu da oni koji do sada nisu videli promene u gradu, sada će možda progledati.

“Nije bilo lako tada, neće biti lako ni u narednom periodu. Svi oni koji misle da će teći med i mleko siurno će opet biti u zabludi. Naravno, mi ne pripadamo ljudima koji žive u zabludi. Mi želimo da implementiramo život i budemo svoj na svome. Na to svakako imamo pravo a da bismo to ostvarili moramo da budemo jedinstveni, da evidentiramo naše probleme i da visoke politike ostavimo za mesta gde se to rešava”, poručio je Stojanović.

Građani Gračanice međutim iznose podeljene stavove po pitanju poboljšanja kvaliteta života u ovoj opštini:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG