Dostupni linkovi

Nezavisni hrvatski sindikati predlažu manji PDV-a na hranu


Kune, ilustracija
Kune, ilustracija
Zbog očekivanog poskupljenja hrane uzrokovanog sušom u svijetu, ali i zbog najave poskupljenja energenata za domaćinstvo ujesen za dvadesetak posto, Nezavisni hrvatski sindikati predlažu smanjenje poreza na dodanu vrijednost za hranu.

Porez na dodanu vrijednost na hranu u zemljama Europske unije manji je od 10 posto, u susjednoj Srbiji iznosti 10 posto, a taj porez kojeg plaća krajnji potrošač, dakle u ovom slučaju obični građanin, u Hrvatskoj iznosi vrtoglavih 25 posto.

A kako velik dio mjesečnih primanja hrvatskih obitelji odlazi na hranu, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever predložio je da se država odrekne dijela prihoda u korist građana i smanji taj porez na 5 posto:

„Radi toga što hrana predstavlja glavni trošak hrvatske obitelji. Što je obitelj siromašnija, što je zemlja siromašnija, to je udio hrane u mjesečnom trošku veći. Tako primjerice u našoj minimalnoj potrošnoj košarici čak 40 posto mjesečnog troška obitelji otpadne na hranu. U onoj košarici koja je realna, koja uzima realnu obitelj sa realnim prihodima i rashodima to je negdje oko 32 posto, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Usporedbe radi, Europa troši negdje između 11 i 13 posto ukupnih mjesečnih prihoda na hranu, a tu je negdje i Amerika.“

Resorni ministar kazao je kako se rade projekcije mogućeg učinka smanjenja stope PDV-a na hranu, pa će se nakon konzultacija sa Ministarstvom financija krenuti prema Vladi.

Vatrogasna mjera

Međutim, punjenje proračuna porezom na hranu nije nezanemarivo. Ako na porez odlazi petina od 30 ili 40 posto dohotka svake hrvatske obitelji, hoće li prijedlog o smanjenju PDV-a na hranu dobiti zeleno svjetlo u Ministarstvu financija?

Guste Santini
Guste Santini
Ekonomski analitičar Guste Santini, koji inače aktualnoj Vladi lijevog centra zamjera totalni nedostatak socijalnog senzibiliteta, za naš radio kaže da bi to dramatično smanjilo proračunske prihode.

„Vjerojatno će država izmisliti neke nove poreze kako bi ovdje mogla smanjiti, u što ja – da budem iskren – prilično sumnjam!“, kaže Santini.

Urednik business-magazina Forbes Hrvatska Viktor Vresnik za naš radio kaže da zahtjev sindikata itekako „drži vodu“, ali i da nije za očekivati zeleno svjetlo od Ministarstva financija.

„Treba voditi računa da nije svaka hrana – hrana! Jer, što treba osloboditi od poreza – kruh ili kavijar? Međutim, kada bi se uspjelo dogovoriti da domaća hrana, čija proizvodnja pada iz 1000 razloga, oslobodi od velikih nameta, to bi bilo dobro!“, ocjenjuje Vresnik.

Na pitanje je li to, međutim, moguće sa Hrvatskom koja za manje od godinu dana ulazi u Europsku uniju i koja je članica Svjetske trgovinske organizacije, Vresnik kaže:

„“Vjerojatno ne dugoročno, ali je moguće kao vatrogasna mjera do šestog mjeseca sljedeće godine da se prebrodi ova zima nakon te suše koja nama dolazi svake godine. Ili suša ili tuča, nije to ništa novo!“

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori već upozoravaju da je kupusa i krumpira manje nego prošle godine i slabije je kvalitete, ali da će zbog slabije ponude biti osjetno skuplji, a da će cijena najobičnije jabuke porasti toliko da će se kupovati - na komad.
XS
SM
MD
LG