Dostupni linkovi

Scholz pozvao Kinu da 'pritisne' Rusiju da okonča rat u Ukrajini


Kombinova fotografija nemačkog kancelara Olafa Šolca i kineskog predsednika Si Đinpinga
Kombinova fotografija nemačkog kancelara Olafa Šolca i kineskog predsednika Si Đinpinga

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) izjavio je 16. aprila da je pozvao kineskog predsednika Si Đinpinga da "pritisne" Rusiju kako bi "prekinula svoj besmisleni rat u Ukrajini" i da je Si pristao podržati mirovnu konferenciju u Švajcarskoj.

Nakon sastanka sa kineskim predsednikom u Pekingu, Šolc je na društvenoj mreži X napisao da "kineska reč ima težinu u Rusiji".

"Stoga sam zamolio predsednika da utiče na Rusiju kako bi Putin konačno odustao od svoje besmislene kampanje, povukao svoje trupe i okončao ovaj užasni rat", rekao je.

Šolc je došao u Kinu u nedelju, u pratnji velike delegacije ministara i poslovnih lidera u svojoj drugoj poseti zemlji od stupanja na dužnost kancelara.

Posle boravka u Čongkingu i ekonomskom centru Šangaju, Šolc je došao u Peking gde mu je cilj da ojača ekonomske veze sa najvećim trgovinskim partnerom Berlina.

Na sastanku sa Sijem u utorak, Šolc je rekao kineskom lideru da se nada da će razgovarati o tom kako dve zemlje mogu "više da doprinesu pravednom miru u Ukrajini“.

Iako Kina tvrdi da je neutralna strana u ukrajinskom sukobu, Peking je pod kritikama zbog odbijanja da osudi Moskvu zbog njene ofanzive.

Kina i Rusija su poslednjih godina pojačale ekonomsku saradnju i diplomatske kontakte, a njihovo strateško partnerstvo je očvrsnuto posle početka invazije na Ukrajinu.

Šolc je rekao Siju da "ruski agresivni rat u Ukrajini i rusko naoružanje imaju veoma značajan negativan uticaj na bezbednost u Evropi", navodi se na snimku koji je dostavila njegova kancelarija.

"Oni direktno utiču na naše suštinske interese", rekao je Siju, dodajući da "ugrožavaju čitav međunarodni poredak jer krše princip Povelje Ujedinjenih nacija".

Šolc se takođe dotakao oblasti u kojima bi, kako je rekao, dve zemlje mogle da sarađuju, uključujući klimatske promene.

Kineski predsednik kazao je da njegova zemlja nije uključena u rat Rusije protiv Ukrajine, prenosi nemačka agencija Dpa.

"Kina nije ni strana ni sudionik u ukrajinskoj krizi", navodi se u saopštenju, objavljenom u utorak nakon sastanka u Pekingu.

"Umesto toga, Kina je uvek promicala mirovne pregovore na svoj način", rekao je Xi.

Kineski državni mediji preneli su da je Si istakao važnost veza u suočavanju sa "sve većim rizicima i izazovima".

"Kina i Nemačka su druga i treća najveća ekonomija na svetu", rekao je Si, prenela je državna televizija CCTV.

"Dve zemlje treba da posmatraju i razvijaju bilateralne odnose iz dugoročne i strateške perspektive i da rade zajedno kako bi unele više stabilnosti i izvesnosti u svet", dodao je kineski lider.

On je takođe izneo, kako su naveli kineski državni mediji, "četiri principa za sprečavanje da ukrajinska kriza izmakne kontroli i za povratak mira".

Zemlje moraju da se fokusiraju na "održavanje mira i stabilnosti i da se uzdrže od traženja sebičnih dobitaka", rekao je Si, kao i da "ohlade situaciju i ne dolivaju ulje na vatru".

"Moramo da stvorimo uslove za obnovu mira i da se uzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija", dodao je Si, istovremeno želeći da "smanji negativan uticaj na svetsku ekonomiju".

"Četiri principa" naliče prošlogodišnjem dokumentu Pekinga koji je pozivao na "političko rešenje" sukoba, za koje su zapadne zemlje navele da bi moglo da omogući Rusiji da drži veći deo teritorije koju je zauzela u Ukrajini.

Šolc je posetio Kinu dok se mnogi zapadni saveznici Nemačke sukobljavaju s Pekingom u nizu trgovinskih pitanja.

U Briselu je u toku niz istraga o državnoj pomoći za kineske solarne panele, električne automobile i turbine na vetar.

SAD dotle istražuju rizike nacionalne bezbednosti koje predstavlja kineska tehnologija u automobilima.

Takozvano "smanjenje rizika" je takođe ključna tema ekonomske politike Evropske unije prema Kini, nakon što je ruski rat u Ukrajini razotkrio energetsku zavisnost Unije od Moskve.

'Automobilski rat' EU i Kine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Si je u razgovoru sa Šolcom naglasio da su "industrijski i lanci snabdevanja Kine i Nemačke duboko utkani jedan u drugi", navode državni mediji.

"Kineski izvoz električnih vozila, litijumskih baterija (i) fotonaponskih proizvoda... ne samo da je obogatio globalno snabdevanje i ublažio globalni inflacioni pritisak, već je takođe dao veliki doprinos globalnom odgovoru na klimatske promene", rekao je on.

"Obostrano korisna saradnja Kine i Nemačke nije 'rizik', već garancija stabilnosti bilateralnih odnosa i prilika za stvaranje budućnosti", rekao je Si.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG