Dostupni linkovi

Nema dogovora Lukšića sa sindikalacima i MANS-om


Predstavnici MANS-a i sindikalci ispred Vlade Crne Gore, 31. januar 2012.
Predstavnici MANS-a i sindikalci ispred Vlade Crne Gore, 31. januar 2012.
Susret predstavnika Unije slobodnih sindikata, NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i Studentske unije sa premijerom Igorom Lukšićem kako se i očekivalo, nije okončan dogovorom.

Organizatori protesta održanog prije desetak dana, koji traže povratak stare cijene struje, ostavke odgovornih i ulazak istražnih organa u više sumnjivih firmi kažu da su Lukšićevi prijedlozi neprihvatljivi, a premijer tvrdi da su "demonstranti" iz sfere socijalnih pitanja zagazili u oblast politike.

Vjerovatno niko u Crnoj Gori nije ni očekivao da će susret rezultirati dogovorom.

Nakon sastanka koji je trajao više od dva i po sata, organizatori protesta održanog prije desetak dana, koji traže poništenje novogodišnjeg poskupljenja struje rekli su da im je premijer Igor Lukšić ponudio samo polovična rješenje koja za njih nijesu zadovoljavajuća.

"Mi nijesmo puno očekivali od ovog sastanka jer, kao što znate da je premijer nešto konkretno htio da uradi mogao je da uradi u ovih 10 dana od protesta do sastanka. Mi smo se plašili da je ovo samo jedna manipulacija i ja se bojim da je ona upravo to", kaže direktor NVO MANS Vanja Ćalović.

U javnosti su male šanse za mogućnost dogovora davane, prije svega, zbog ukopanih pozicija obije strane.

Naime, prije desetak dana, Unija slobodnih sindikata, NVO MANS i Studentska unija su organizovali protest pred zgradom Vlade zbog teškog materijalnog položaja većine građana Crne Gore, a direktan povod za okupljanje je bilo poskupljenje struje od skoro sedam posto.

Nakon, za crnogorske prilike, masovnog protesta na kom je bilo više hiljada ljudi, iz Vlade je stigla reakcija da se poskupljenje struje ne može poništiti. Pored zahtjeva da istražni organi ispitaju poslovanje sumnjivih kompanija: Elektroprivrede, Telekoma, Kombinata aluminijuma... tražilo se i da članovi Regulatorne agencije za energetiku podnesu ostavke, ali se ni to nije desilo.

Lukšić: Spreman sam na svaku političku opciju

Premijer Igor Lukšić se ovim povodom građanima obratio preko Facebook-a sa"puno razumijevanja", ali bez iskazane volje da izađe u susret zahtjevima demonstranata.

Pošto su organizatori najavili da će, zbog neispunjenja zahtjeva, organizovati novi protest i to sa proširenom listom zahtjeva, premijer je organizovao sastanak u utorak, nakon kog se obratio medijima rekavši da su njegovi prijedlozi: formiranje radne grupe koja će odrediti subvencije za najugroženije, eventualni veći popust Elektroprivrede i promjena odnosa skupe i jeftine struje za dvotarifna brojila u sferi realnog, a da je neprihvatanje njegove ponude zapravo znači da izlazak iz socio-ekonomske u političku sferu.

Igor Lukšić
Igor Lukšić
"Mislim da iz tog razloga treba da budemo, a ja to jesam – spreman na svaku političku opciju, ali to isto tako znači da treba da budemo otvoreni prema građanima i da za ono što smatramo da treba da uradimo preuzmemo odgovornost i predložimo rješenje i za to snosimo odgovornost. Izvinite, biti sa strane i utakmicu posmatrati sa tribina, stalno iznositi prijedloge i kritikovati i tako dalje, a istovremeno ne imati odgovornost mislim da je problematično. Iz tog razloga, čini mi se da treba politički profilisati novu platformu i sa njom vrlo konkurentno izaći pred građane i kada građani budu raspoloženi za promjenu zadobiti podršku i preuzeti odgovornost za odluke koje se donose", kazao je Lukšić.

Lukšić je obraćanje javnosti iskoristio da opovrgne tvrdnje koje su u prethodnom periodu na njegov račun iznosili organizatori protesta: da zataškava korupcionašku aferu "Telekom", da je povodom poskupljenja rekao da građani treba da se snađu i da podržava tajkune.

Ćalović: Tražimo isto što i Evropska komisija

Naročito je zanimljivo da je demonstrante, odnosno, sindikalce, aktiviste MANS-a i studente Lukšić optužio da odbijanjem njegovog prijedloga traže da Vlada pomaže bogate, i to upravo istog dana kada je objavljena informacija da Vlada priprema zakon koji će, prema pisanju medija, uvesti oslobađanje dijela poreskih obveznika koji imaju enormne zarade, tačnije, preko 50 hiljada eura od jednog dijela dosadašnjih obaveza.
Performans MANS-a ispred zgrade Vlade tokom sastanka, 31. januar 2012.
Performans MANS-a ispred zgrade Vlade tokom sastanka, 31. januar 2012.

Premijer je rekao i da eventualne buduće proteste smatra faktorom destabilizacije stanja u zemlji i usporavanja evropskih integracija. Kako bilo, sa tim će se, kako sada stvari stoje, morati suočiti.

"Suština svega je što će ti novi računi biti sa novim cijenama, znači biće na njima uračunato to poskupljenje i to je znak i poziv našem članstvu i građanima za novi protest koji će najvjerovatnije biti 18. februara", kazao je Janko Vučinić, iz Unije slobodnih sindikata.

"Premijeru svakako nije bilo milo zbog toga i nama je više nego očigledno da premijeru ne odgovaraju ovakvi protesti. Pokušao je malo da manipuliše pričom kako će protesti usporiti evropske integracije što je zaista smiješno, jer mi tražimo upravo ono što traži i Evropska komisija. Tražimo konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, tražimo da se neko ne ugrađuje u naše račune, tražimo da premijer konačno kaže da hoće da primjenjuje tržišne mehanizme, da svi imaju pravo na tržištu a ne da neko ima jedno pravo zahvaljujući tome što ima konekciju sa nekim ili zato što iza nekog investitora stoji neko moćno ime ili nečija moćna sestra", kazala je Vanja Ćalović, iz MANS-a.
XS
SM
MD
LG