Dostupni linkovi

Neka sela i dalje ugrožena, Hrvatska zbraja štete


Dok u Županjskoj Posavini poplava nakon probijanja nasipa i dalje ugrožava neka sela, u slavonskobrodskom području ukinuto je izvanredno stanje. Hrvatska Vlada je interventno dodijelila po sto tisuća eura Bosni i Hercegovini i Srbiji, a svi saborski zastupnici po dvjesto eura od plaće ovaj mjesec doniraju za poplavljena područja.

U nekim dijelovima Županjske Posavine voda i dalje prodire u sela, a vojska, dobrovoljci i mještani uz pomoć mehanizacije grade nasipe od vreća s pijeskom.

Prioritet je obrana sela Soljani, kamo se šalje još dobrovoljaca. Preko 11 tisuća žena, djece i starijih evakuirano je iz poplavljenih dijelova Vukovarsko-srijemske županije - iz Gunje, Strošinaca, Račinovaca, Rajevog Sela i djelomično iz Posavskih Podgajaca. Njih 2000 smješteno je u prihvatne kolektivne centre, a ostali su kod rodbine, prijatelja i nepoznatih ljudi koji su ponudili svoje kuće, stanove i vikendice.

Poplava je toliko obilna da su u nekim poplavljenim selima krovovi kuća na dubini od 4 metra. Hrvatska Vlada je održala izvanrednu sjednicu u Županji – Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zaduženo je za formuliranje i podnošenje zahtjeva za sredstva za obnovu iz europskih fondova i drugih međunarodnih izvora, Vlada će iz proračuna platiti obnovu svih poplavljenih obiteljskih kuća – za početak sa 200 milijuna kuna (oko 26,5 milijuna eura), također, iz državnog proračuna vlasnicima će se nadoknaditi sav stradali stočni fond, osigurano je 100 milijuna kuna za popravak cesta, Vlada se odriče 25 posto naknada u agraru.

A štete su ogromne. Hrvoje Lucić, načelnik općine Gunja, kaže da je u poplavi uginulo pola od ukupno 20. 000 grla stoke, koliko ih je bilo u ovom bogatom selu. A kuće?

„U Gunji je ukupno poplavljeno 1604 obiteljske kuće. Znači – sve su poplavljene! Nema nijedne da nije poplavljena. Premijer Zoran Milanović došao je u ponedjeljak i obećao da će se sve te kuće obnoviti, i ja mu vjerujem. Jedno tridesetak starijih kuća u selu je potpuno srušeno, a ostale se još drže. To će komisija ocijeniti kada iziđe na teren“, navodi Lucić.

Evo samo nekoliko okvirnih i nepotpunih procjena šteta – na agraru oko 100 milijuna kuna, na privatnim kućama bar 400 milijuna kuna, što će sve morati ići iz hrvatskog proračuna , jer europski fondovi ne pokrivaju privatno vlasništvo, u kulturi za početak 40 milijuna kuna, a gdje je javna infrastruktura, prometnice, energetika, zdravstvo, školstvo… Izrađen je i plan sanacije otpada s javnih površina i kućanstava.

„Organizirana su i predviđena odlagališta koja će moći prihvatiti taj otpad, dakle formiran je stožer. Procjena je da će to koštati 40 do 50 milijuna kuna (5,5 do 6,5 milijuna eura), za što je osiguran novac u Fondu za zaštitu okoliša našeg Ministarstva“, navodi ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Zapadnije uz Savu, u Brodsko-posavskoj županiji ukida se izvanredno stanje zbog poplave, ali ostaju izvanredne mjere na čuvanju nasipa.

Hrvatska Vlada dodijelila je po 100.000 eura interventne humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini i Srbiji.

„Ta sredstva mogu se koristiti isključivo za humanitarnu pomoć u inozemstvu. U ovom trenutku imamo humanitarnu kriznu situaciju u neposrednom inozemstvu, dakle kod naša dva susjeda – Bosne i Hercegovine i Srbije“, kazala je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

U Bosni i Hercegovini su i dalje hrvatski humanitarci, a dva helikoptera Hrvatske vojske su tamo osmi dan. „Do sada su imali 169 letova,“ kaže za naš radio glasnogovornica Ministarstva obrane Ana Bulić:

„A prevezli su 261 osobu i 90 tona raznog tereta – hrane, vode, lijekova, vreća s pijeskom, čamaca i druge opreme. Danas 22. svibnja angažirani su na aktivnostima prijevoza pitke vode na relaciji Rajlovac – Orašje, te na sanaciji brane na području Orašja, što uključuje prijevoz i bacanje vreća s pijeskom na improviziranu branu na području Orašja“, pojašnjava Ana Bulić.

"Hrvatski policajci su i dalje u humanitarnim misijama Srbiji i u Bosni i Hercegovini - .sedam policijskih specijalaca je u Obrenovcu u Srbiji, a pripadnici interventne policije iz Varaždina i Koprivnice su u na terenu Bosni i Hercegovini", navodi Bulić.

Predsjedništvo Hrvatskog sabora usuglasilo je da svi zastupnici od plaće ovaj mjesec odvoje po dvjesto eura za pomoć poplavljenim krajevima, dakle ukupno preko 30.000 eura.

„Želim vjerovati da će ovaj primjer slijediti i drugi, u drugim državnim institucijama – oni koji sjede u nadzornim odborima, oni koji primaju neke druge 'para' naknade“, poručuje saborski zastupnik Damir Kajin.

Donacije ne prestaju, a izdvojimo samo da je Hrvatski Crveni križ do sada prikupio 17,6 milijuna kuna – oko 2,4 milijuna eura.
XS
SM
MD
LG