Dostupni linkovi

Božićne poruke: Ne tolerancija i suživot, nego život


Milorad Pupovac, Ivo Josipović i Zoran Milanović na primanju pred Božić po Julijanskom kalendaru, Zagreb, 5. siječnja 2012
Milorad Pupovac, Ivo Josipović i Zoran Milanović na primanju pred Božić po Julijanskom kalendaru, Zagreb, 5. siječnja 2012
Predsjednici države, Vlade i Sabora Ivo Josipović, Zoran Milanović i Boris Šprem, zagrebački gradonačenik Milan Bandić i niz uglednika iz kulturnog i javnog života nazočili su tradicionalnom domjenku što ga pred pravoslavni Božić organizira Srpsko narodno vijeće.

„U novu godinu ušli smo s manje energije, vjere i očekivanja nego prethodnih godina“, rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

"Energiju smo potrošli u protekle dvije decenije, vjeru smo potrošili jer smo često nekritički vjerovali, a očekivanja smo ograničili na najnužnije“, kazao je.

„Mi smo suočeni s činjenicom da su ideje koje su nas vodile tokom protekle više od dvije decenije ne samo ispražnjene, nego i nerijetko kompromitirane. Danas je zato potrebno reći da nam trebaju ideje drugačijeg društva, a inspiraciju za njih treba tražiti upravo tamo gdje su se stare ideje kompromitirale, i to u prvom redu u rastućoj nejednakosti u društvu“, kazao je Pupovac.
Milorad Pupovac je podsjetio da je za srpskom zajednicom u Hrvatskoj 21 godina strahova, podjela, sukoba, mržnji i stradanja.

Umjesto ideje vodilje iz devedesetih da uzor trebaju biti 200 najbogatijih obitelji, sada nam nasiromašniji trebaju biti vodilja, poručio je Pupovac.

On je kazao da je za srpskom zajednicom u Hrvatskoj 21 godina strahova, podjela, sukoba, mržnji i stradanja, da se tog tereta ni nakon toliko vremena nisu uspjeli do kraja osloboditi, i da se na fasadama kuća u gradovima i naseljima po Hrvatskoj i dalje nalaze poruke mržnje.

Hrvatsko-srpski odnosi solidni

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je na početak svog mandata pred 15 godina, kada se na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća okupilo malo ljudi, za razliku od ove godine kada velika plesna dvorana zagrebačkog Novinarskog doma nije bila dovoljna za sve uzvanike i goste, a premijer Zoran Milanović kazao je – govoreći o odnosima Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj - kako osim suživota i tolerancije ima i nešto treće:

„Ima nešto treće, puno jednostavnije i važnije, što nas čeka i u što duboko vjerujem, a to je život! Običan, dobar život! Ništa više, ali i ništa manje od toga. Mir Božji, Hristos se rodi!“

Rade Bulat i Josip Boljkovac na primanju pred Božić po Julijanskom kalendaru, Zagreb, 5. siječnja 2012
Rade Bulat i Josip Boljkovac na primanju pred Božić po Julijanskom kalendaru, Zagreb, 5. siječnja 2012
A na novinarsko pitanje o hrvatsko-srpskim odnosima kazao je kako su oni u ovom trenutku solidni i sa velikim prostorom za napredak u obostranom interesu.

A kako živi srpska zajednica na terenu? Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, Vukovarac Vojislav Stanimirović, za naš radio kaže kako je pred njegovom strankom posao koji treba završiti, i to u situaciji kada je novaca sve manje.

„Ukoliko mi ne budemo uspeli da se oporavimo u ekonomskom smislu i ukoliko ne budemo počeli ljude zapošljavati, teško je uopšte očekivati da će ova problematika koju mi imamo – to je neka životna problematika rešavanja infrastrukture, elementarnih stvari – mi imamo 700 domaćinstava koja su bez električne energije, a ulazimo u Evropsku uniju – da se razreši. To ćemo pokušati kroz podršku ovoj Vladi da to što je životno – bez obzira o kome se radi – da završimo“, kazao je Stanimirović.

Stanimirović zato poručuje da treba olakšati investiranje, neovisno o tome je li kapital s Istoka ili Zapada, a ako toga ne bude – pred nama je dugo razdoblje krize.

Nagrada „Svetozar Pribićević“ dodijeljena je predsjednicima Hrvatske i Srbije Ivi Josipoviću i Borisu Tadiću za unapređenje odnosa dviju država.

Nnagrada „Nikola Tesla“ za unapređenje srpskih institucija dodijeljena je Slobodanu Uzelcu i posthumno Milošu Vojnoviću.

Nagradu „Dijana Budisavljević“ za humanizam dobila je posthumno Darinka Janjanin, a za doprinos afirmaciji antifašizma „Gojko Nikoliš Rade Bulat i Josip Boljkovac.
XS
SM
MD
LG