Dostupni linkovi

Narodna skupština usvojila zaključke Vlade RS


Narodna skupština Republike Srpske, arhivska fotografija
Narodna skupština Republike Srpske, arhivska fotografija

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su u četvrtak na 13. posebnoj sjednici zaključke Vlade Republike Srpske kojima se traži od svih institucija RS-a da prekinu saradnju sa Sudom BiH, Tužilaštvom BiH i sa državnom Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i kojima je naredila da MUP RS-a spriječi svaki ulazak i pretres prostorija entitetskih i lokalnih institucija Republike Srpske.

Ovo je uslijedilo kao reakcija na akciju pripadnika SIPA-e, koji su po nalogu Tužilaštva BiH, na području Novog Grada u četvrtak, između ostalog, pretresli i prostorije policijske stanice, te izuzeli određenu dokumentaciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje je već uhapšeno pet osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, u obraćanju poslanicima istakao je da je pretresanje prostorija policije Republike Srpske neprihvatljivo, te da narušava saradnju bezbjednosnih i policijskih struktura u BiH.

"Vlada Republike Srpske smatra da postupak pripadnika SIPA-e u opštini Novi Grad po zahtjevu Tužilaštva BiH a po nalogu Suda BiH, predstavlja grubo kršenje među policijske saradnje jer se istim dovodi u pitanje povjerenje u Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je do sada uvijek sarađivalo sa bezbjedonosnim agencijama u BiH te sa Sudom i tužilaštvom BiH", ističe Lukač.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, takođe, je podržao zaključke Vlade RS, te je istakao kako Bosna i Hercegovina po ustavu nema nadležnosti u oblasti bezbjednosti i pravosudja, i da je to sve narušeno djelovanjem Visokih predstavnika, što je na kraju dovelo do ovoga sto se desilo.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

"Prekid saradnje sa Sudom i Tužilaštvom BiH, te SIPA-om trajaće dotle dok se te procedure ne uspostave u skladu sa nadležnostima, i mi samo to tražimo. U međuvremenu, oni koji misle da treba da nastave da rade mimo nadležnosti i dogovora - neka probaju", rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, istakla je kako su ove odluke Vlade donesene u cilju zaštite prava i ustavnih nadležnosti.

"Ovo što mi danas radimo je u stvari udar na ono što je neustavno i nastojanje da još jednom stvari vratimo u normalne tokove, da još jednom svojim ponašanjem i svojim zaključcima, dakle aktima naših legalnih organa prepoznatih u Ustavu, pokažemo da se neke prakse moraju mijenjati ukoliko želimo da u okviru bilo kojeg sistema uključujući i bezbjednosni sistem funkcioneišemo kako treba", poručila je Cvijanović.

Darko Banjac, samostalni poslanik, osvrnuo se neprisustvo poslanika saveza za promjene.

"Sitne političke netrepeljivosti ne smiju biti prepreka za dogovor o pitanjima važnim za Republike Srpku", smatra Banjac.

Nezaobilazna tema skupštinskog zasjednja bila je i najavljeni referendum o radu Suda i Tužilaštva BIH, gdje su poslanici vladajuće većine konstatovali da se ta odluka u svjetlu ovih dešavanja pokazala ispravnom.

Podršu zaključcima Vlade dali su klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije, te samostalni poslanici iz Slobodnog demokratskog srpskog kluba.

Posebnoj sjednici nisu prisustvovali predstavnici saveza za promjene i koalicije Domovina, a sjednici je prisustvovao Džonatan Mur šef misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG