Dostupni linkovi

Najstariji Subotičanin proslavio 102. rođendan


Lojzije Marcikić
Lojzije Marcikić

Živeti više od jednog veka na ovim prostorima znači i videti dosta ljudske nesreće, i bar tri rata. To je proživeo i Lojzije Marcikić, zvanično najstariji Subotičanin, koji je krajem avgusta proslavio svoj 102. rođendan. Ne u krugu porodice, već u društvu svojih sustanara, i prijatelja u subotičkom Domu za negu starih lica, u kojem boravi poslednjih godinu i po dana. Rođendan je proslavio u vedrom raspoloženju i dobrom zdravlju, uprkos teretu od stotinu godina na svojim plećima.

Marcikić kaže da je imao dobar život, i da se jedino može požaliti na to što je morao teško raditi.

„Živeli smo na salašu, nas je bilo četvoro dece, dva brata i dve sestre. Često smo morali ići u nadnicu, kopali smo kukuruze i radili druge slične poslove, i to nije bilo baš lako. Na ostalo se ne mogu požalit, imao sam dobar život“, seća se Lojzije Marcikić svoje uglavnom siromaštvom obeležene mladosti

Tokom svog neuobičajeno dugog veka doživeo je čak tri rata, čega ne voli da se seća.

„Ne daj Bože nijednog, joj, joj! Gadni su bili zdravo. Ne, ne ponovilo se nikad.“

Nakon svega, vrlo je zadovoljan svojim sadašnjim životom.

„Imam sve, zaista, ništa mi ne nedostaje - i jesti, i piti i spavati. Imam udoban krevet, i spavam u njemu k'o beba, niko mi nije ravan! Ova čeljad mi donosi sve što mi treba, ne mogu se požalit ni na šta. Imam svega i zdravo mi je dobro“.

Smenski tehničar u ovom domu Panče Redeski kaže da je Lojzije još uvek vitalan, i što je posebno važno, vedrog i bodrog duha.

„Voli šalu, i često za vreme zajedničkog ručka šali se sa drugim stanarima doma, voli pričati viceve. Uvek je dobre volje, i osim što je sada sve češće u kolicima, mada može stati na svoje noge, nema nekih veći zdravstvenih problema. Pije samo dve tablete, zbog disajnih problema, ali stanje mu je otkako je došao kod nas u dom, savršeno stabilno“, priča Redeski.

Lojzije ima veliku porodicu, ali to su potomci njegovih sestara i braće. Sam nema dece, niti se ikada ženio. Kaže da nije hteo, jer mu je bilo lepo da živi kao momak, a i sada se, kaže, oseća kao momak.

„Ja i sad bolje živim neg svaki! Kod mene nema neke nevolje, što kažu, imam svašta i dovoljno da mogu živit lipo“.

Pitamo ga da li je to što se nije ženio razlog njegovog dugog životnog veka. On odgovara uz smeh: „Ko će ga znat zašto je to tako!“

XS
SM
MD
LG