Dostupni linkovi

Muzej u Prijepolju dobio evropsko priznanje


Zgrada muzeja u Prijepolju
Zgrada muzeja u Prijepolju
Piše: Danica Gudurić

U portugalskom gradu Penafile muzej iz Prijepolja dobio je specijalnu nagradu Evropskog muzejskog foruma za pokrenute i realizovane projekte koji afirmišu multikulturalnost. Ova prestižna nagrada dodeljuje se pod pokroviteljstvom Saveta Evrope od 1977. godine.

U konkurenciji je ove godine bilo 60 muzeja iz evropskih kulturnih metropola, a muzej iz Prijepolja je prva takva ustanova iz Srbije i okolnih država koja se našla među finalistima.

Višegodišnji multidisciplinarni projekat "Na svetim vodama Lima" u potpunosti je potvrdio stroge uslove konkursa za dodelu evropskog muzejskog priznanja. Ovaj projekat se sprovodi na teritoriji Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, gde će na širokom prostoru od Prokletija do Višegrada biti popisani i zapisani svi rimski, vizantijski, pravoslavni i islamski spomenici na obe obale reke.

"Za nas je ovo ogroman uspeh i potvrda da i muzej u provinciji sa skromnih 2.600 eksponata i godišnjim budžetom od svega nekoliko miliona dinara može da radi po evropskim standardima", rekao je za RSE direktor Muzeja u Prijepolju Slavoljub Bato Pušica, koji je doputovao iz grada Penafile gde je prisustvovao dodeli nagrade.



Muzej u Prijepolju otvoren je pre 21 godinu i jedini je van Beograda koji zadovoljava sve propisane muzejske standarde. Nakon rekonstrukcije pre četiri godine zgrada je proširena na 700 kvadratnih metara, a muzej je dobio nove galerije, podzemni depo, lapidarijum, letnju scenu i centralnu klimatizaciju.
XS
SM
MD
LG