Dostupni linkovi

Slučaj Memić: Alisa Ramić pravosnažno osuđena, Hasan Dupovac oslobođen


Protest u Sarajevu zbog ubistva Dženana Memića, Sarajevo, 11. septembar 2021. godine.
Protest u Sarajevu zbog ubistva Dženana Memića, Sarajevo, 11. septembar 2021. godine.

Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno je osudio Alisu Ramić na dvije i pol godine zatvora, dok je Hasan Dupovac oslobođen, u predmetu koji se vodio protiv petoro optuženih za sakrivanje dokaza o okolnostima smrti mladića iz Sarajeva Dženana Memića.

Riječ je o odluci trećestepenog vijeća Suda BiH, nakon što je u julu prošle godine drugostepenom presudom Ramić osuđena na dvije i pol godine zatvora za davanje lažnog iskaza, a Dupovac na tri godine zbog zloupotrebe položaja. Protiv ove presude žalba nije dozvoljena.

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede u Velikoj aleji na Ilidži kod Sarajeva.

Radi se o šetnici koja vodi prema Vrelu Bosne. Mladić je preminuo u bolnici sedam dana kasnije.

Osam godina od napada na Dženana Memića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 9. jula 2022. protiv pet osoba zbog organizovanog kriminala i sprječavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja mladića.

Optužnica je podignuta protiv Alise Ramić, Dženanove bivše djevojke, koja je s njim bila u momentu stradanja, njenog oca Zijada Mutapa, bivšeg načelnika za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Hasana Dupovca, policajca Josipa Barića i recepcionera hotela Crystal, Muamera Ožegovića.

U prvostepenoj presudi 24. novembra 2022. njih petoro su oslobođeni optužbi da su sakrivali dokaze o smrti 21-godišnjeg mladića na Ilidži 2016. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je oslobađajuću presudu 24. marta prošle godine, uvaživši žalbu Tužilaštva BiH.

Alisa Ramić pred Sudom BiH, u Sarajevu, 7. oktobra 2021.
Alisa Ramić pred Sudom BiH, u Sarajevu, 7. oktobra 2021.

Pored Ramić i Dupovca, Tužilaštvo BiH je teretilo i Josipa Barića, Muamera Ožegovića i Zijada Mutapa za organizovani kriminal, prikrivanje dokaza, davanje lažnog iskaza. Svih petoro je oslobođeno za organizirani kriminal.

Nakon smrti Dženana Memića, njegova porodica je organizirala više protesta na kojima su se okupljale stotine građana sa zahtjevom da se ovaj slučaj rasvijetli.

XS
SM
MD
LG