Dostupni linkovi

Mostar: Za i protiv Thompsonovog koncerta


Plakati za koncert Marka Perkovića Thompsona u Mostaru
Plakati za koncert Marka Perkovića Thompsona u Mostaru
Je li pravi trenutak za gostovanje kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona u Mostaru i da li bi njegov koncert uopće se trebao održati u tom još uvijek etnički podijeljenom gradu?

Za nedjelju, 15. septembra, najavljen je Thompsonov koncert u Mostaru. "Protiv govora mržnje i fašističke ikonografije u Mostaru" naziv je peticije, koju je na internetu pokrenulo13 nevladinih organizacija iz Mostara i cijele BiH u povodu najavljenog održavanja koncerta Marka Perkovića Thompsona u tom gradu.

Zašto žele da građani i mediji bojkotiraju Thompsonov koncert, za naš radio govori Husein Oručević, politolog i član nevladine organizacije Omladinski kulturni centar "Abrašević":

„Mi u ovom slučaju apeliramo na bojkot iz prostoga razloga što smataramo da će se na tom stadionu toga dana pojaviti ona ikonografija pod kojom je umrlo, poginulo, tlačeno, zlostavljano milioni ljudi, i ikonografija koja je početkom 90-ih godina također marširala ulicama BiH, a prije svega ovoga podijeljenog i dalje i napaćenog grada“, navodi Oručević.

U tekstu peticije, uz ostalo, stoji da su građani Mostara bošnjačke i srpske nacionalnosti bili žrtve fašističke ideologije u užasnom granatiranju grada, progonu civila, izgonu iz vlastitih domova, zatvaranju u koncentracione logore, te ubistvima i torturama. Husein Oručević još kaže:

„Mislim da je vrijeme da zatvorimo jedno poglavlje. Mislim da je vrijeme da se obračunamo sa određenim stvarima i da ih stavimo ad acta.“

Peticiju je podržala i NVO "Gariwo", na čijem čelu je Svetlana Broz, unuka predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita. Predstavnik za medije te organizacije Amer Tikveša, o razlozima podrške peticiji za bojkot Thompsonovog koncerta u Mostaru, govori:

„Što ne želimo da nam stvarnost 20 godina iza rata bude kontaminirana onim što je posijalo ovdje najveće zlo, kakvi su konclogori, protjerivanja, silovanja, ubijanja ljudi na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.“

Plakati za koncert Marka Perkovića Thompsona u Mostaru
Plakati za koncert Marka Perkovića Thompsona u Mostaru
Tikveša Thompsona dovodi u direktnu vezu sa učincima fašističke ideologije:

„Thompson je unutar hrvatskog nacionalizma u svijetu muzike bio jedan od najžešćih eksponenata te ideologije koja je činila zla. I to je jasno – vidljivo je to iz njegovih tekstova, vidljivo je to iz njegovih javnih nastupa, vidljivo je to kroz publiku – ko je njegova ciljana publika i sa kakvim obilježjima dolazi na koncerte. Dakle, to je neofašista“, navodi Tikveša.

Manipulacija ljudima

Koncert će se održati na mostarskom stadionu, kojeg je prije rata koristio Fudbalski klub Velež, a nakon rata je iznajmljen Hrvatskom športskom klubu Zrinjski na 99 godina. Husein Oručević iz OKC "Abrašević" kaže da je i to u ovom slučaju predmet manipulacije:

„Prije svega nekoliko sedmica u Mostaru je održan koncert Đorđa Balaševića, kada smo na plakatima mogli pročitati imenovanje toga istoga stadiona kao Stadion pod Bijelim brijegom. Danas kada nastupa Thompson taj stadion se naziva Stadion HŠK Zrinski. Dakle, tu se radi o tipičnoj manipulaciji ljudima“, kaže Oručević.

Peticiju je podržao i Savez antifašista i boraca iz Drugog svjetskog rata.

„U Hrvatskoj je svugdje odbijen da održi svoj koncert, pa ne znam odakle sada u Mostar dolazi, i to na igralište Veleža gdje je nekada bio spomenik poginulim borcima iz Drugoga svjetskog rata?“, konstatuje Ibro Husković iz mostarskog ogranka SABNOR-a.

S druge strane, menadžer Marka Perkovića Thompsona Zdravko Barišić, o pokretačima peticije za bojkot koncerta, za naš radio kaže:

„Nije važno što govore, nego tko govori. Ako pogledate sve te udruge, to su udruge koje u sebi imaju obrise sljedbeništva totalitarnog, komunističkog režima.“

Dobili smo i pisanu izjavu Udruge hrvatskih vojnih invalida i dragovoljaca Domovinskog rata, poznatije kao HVIDRA. U izjavi se, uz ostalo, navodi da se i danas mogu prepoznati nastojanja nekih organizacija da one koji ne misle poput njih povežu sa fašizmom. "Ne postoji nikakva razlika među fašistima, možda samo u boji zastave", stoji, uz ostalo, u izjavi HVIDRE, koja u postskriptumu izjave navodi kako podržava koncert Marka Perkovića Thompsona.

Menadžer Zdravko Barišić kaže i kako organizacije koje stoje iza peticije ne govore istinu:

„Ustaške ikonografije na Thompsonovim koncertima nikada nije bilo, a pogotovu u novije vrijeme. Navode zabrane Thompsonovih nastupa, što je apsolutna laž - 20. šestog ove godine je bio u Njemačkoj, u Minhenu, 5. 10. je u Beču. U Istri, u Poreču je bio prekrasan koncert pred 7.000 ljudi“, navodi Barišić.

A evo šta su nam rekli neki od građana u tzv. zapadnom, većinski hrvatskom dijelu Mostara:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Direktan link

Ovo su tipična razmišljanja o Thompsonovom koncertu u istočnom, većinski bošnjačkom dijelu Mostara:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Direktan link


Pokretači inicijative za bojkot koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mostaru još kažu kako je pravo rješenje da Parlament BiH konačno usvoji zakon o zabrani javnog isticanja fašističkih i nacističkih simbola.
XS
SM
MD
LG