Dostupni linkovi

Mostar: Bh. Hrvati izašli na predsjedničke izbore u Hrvatskoj


Oko 200.000 državljana Republike Hrvatske u BiH, mahom Hrvata, ima pravo glasa na današnjim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

Konzul Hrvatske u Mostaru, Velimir Pleša, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je u BiH otvoreno 15 biračkih mjesta i to 10 u Mostaru, dva u Sarajevu, dva u Tuzli, te jedno u Banja Luci. „Sva su biračka mjesta u 7 sati otvorena, bez obzira na ove vremenske neprilike“, rekao je Pleša.

On je najavio da će se već oko podneva znati prvi podaci o odazivu birača u BiH za predsjedničke izbore u Hrvatskoj.

Na glasačkom mjestu u Osnovnoj školi Ilije Jakovljevića, u naselju Centar Dva u Mostaru, jutros oko 9 sati glasao je i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović, inače predsjednik HDZ-a BiH. On je kazao da su svi izbori značajni, pa i ovi predsjednički.

„Ja sam duboko uvjeren da će Hrvatska dobiti predsjednika kojeg zaslužuje i koji će – uz sve drugo što treba raditi u Republici Hrvatskoj – brinuti o svim građanima, Hrvatima diljem svijeta, a voditi računa i o poziciji BiH, kao strateškog partnera, pa time naravno i poziciji svih onih koji imaju hrvatsko državljanstvo – Hrvata BiH“, rekao je Čović.

Izrazio je uvjerenje da će vrlo brzo nakon ovih izbora dobiti partnere s kojima će moći sarađivati. „Vjerujem da ja osobno, kao hrvatski član Predsjedništva BiH, ću imati odličnu suradnju sa budućim predsjednikom Republike Hrvatske“, kazao je Čović.

Na istom biračkom mjestu glasao je i gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić. „Prije svega mislim da su ovi izbori značajni za Republiku Hrvatsku, za građane RH, jer predsjednička uloga se odnosi isključivo na RH. A, što se tiče izbora, svaki izbori su vrlo važni, mislim da je to građanska obaveza i mi kao državljani i RH svakako trebamo ispuniti svoju građansku dužnost“, kratko je prokomentirao Bešlić.

Šta misle o značaju predsjedničkih izbora u Hrvatskoh za bh. Hrvate, neki od građana na biralištima su nam kazali:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG