Dostupni linkovi

'Mogrenov' put do braće Šarić?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Finansijski izvještaj predstavljen novom rukovodstvu Fudbalskog kluba (FK) "Mogren" iz Budve iskazao je milionske dugove Kluba prema svom doskorašnjem predsjedniku i lokalnom funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) Boru Lazoviću. Dok u opoziciji smatraju da je riječ o "fantomskom" novcu koji vodi do braće Darka i Duška Šarića, lokalne vlasti poručuju da je Lazović dug oprostio, te da će novo rukovodstvo uspjeti da finansijski oporavi Klub i vrati mu prvoligaški status.

U pokušaju reanimacije FK "Mogren", koji je od nekadašnjeg šampiona postao član najniže lige, pred novim rukovodstvom Kluba se našao finansijski izvještaj u kojem se navodi da Klub duguje svom bivšem sportskom direktoru i aktuelnom predsjedniku Skupštine Opštine Boru Lazoviću oko 4,5 miliona eura.

Međutim, novi predsjednik Kluba i predsjednik Opštine Srđa Popović kaže da finansijski izvještaj nije razmatran zbog nedovoljne preciznosti stavki, te da je u tu svrhu fomiran pravni tim. Zato se može govoriti samo o klupskom dugu u iznosu od oko 250.000 eura, na koliko je blokiran račun "Mogrena", smatra Popović, ali i potvrđuje da se u nerazmatranom izvještaju navodila milionska cifra klupskog duga prema Lazoviću.

"Lazović je legenda FK 'Mogren', on je u Klub uložio i velika privatna sredstva i svoj čitav život. Kolika su tačno ta sredstva – ima ko će o tome da odluči, ali Lazović je na skupštini kazao da je u izvještaju prikazano ono što je on uložio u Klub, ali da mu Klub ne duguje ni jednog jedinog centa. Prema tome, možemo o dugu raspravljati samo kroz ono zbog čega je blokiran račun Kluba, a to je oko četvrt miliona eura", kaže Popović.

Pogled na Budvu
Pogled na Budvu

U finansijskom izvještaju koji je vraćen na doradu navodi se da postoji sudske presuda iz 1994. kojom se potvrđuje dug Kluba od oko 2,5 miliona eura Lazoviću, te još toliko za period od 2007. do 2015. budvanske demokrate su pozvale Specijalnog državnog tužioca da ispita cijeli slučaj, a njihov odbornik Miomir Pejović sumnja da je riječ o iznosima koji upućuju na braću Duška i Darka Šarića, povezanim sa švercom droge.

"Po mojim saznanjima, sav posao oko novog osnivanja FK 'Mogren' su ubrzala braća Šarić, koji su trebali da budu i kupci zemljišta na stadionu, i vrlo je moguće da se iza fantomskih dugovanja krije njihov kapital. Oni su već jednom bili uključeni i tu aferu", izjavio je Pejović za RSE.

Optimizam u povratak među prvoligaše

MANS (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora) je aprila 2014. podnijela krivičnu prijavu Specijalnom tužiocu, navodeći da su Boro Lazović i bivši predsjednik Opštine Rajko Kuljača mimo javnog tendera i procedura prenijeli na FK "Mogren" opštinsko zemljište. Potom Lazović zaključuje ugovor o prenošenju parcela na Novastar Investment, kompaniju čiji su stvarni vlasnici bili, prema tvrdnjama MANS-a, Danijela Šarić – sestra Darka Šarića – i njegov advokat Nebojša Nestorović.

Krivičnom prijavom se navodi da je cijeli posao bio osmišljen u cilju pranja novca od prodaje droge.

Nakon ostvaranja istrage, ugovor je iznenada raskinut, a zemljište ponovo vraćeno "Mogrenu", koji je bio predmet političkih sporenja i prije izbijanja ove afere. Jer, kao većina sportskih klubova u Budvi, njegov menadžment nije objavljivao finansijske izvještaje, iako im je dodjeljivan novac građana. To je uvijek davalo prostor sumnjama u zloupotrebu gradskog budžeta.

Fudbal
Fudbal

"Nekada je to išlo od 300.000, a nekada i do 700.000 eura godišnje iz budžeta. Takođe, nikada nismo dobili odgovor na čijim je računima završio novac od transfera fudbalera, a bilo je milionskih transfera u inostrane klubove", navodi Pejović.

U cijeloj priči, najmanje ima sporta. Sekretar kluba Vlatko Dakić je ipak optimista da će se Klub do svog 100. rođendana 2020. godine vratiti među najbolje crnogorske ekipe. Danas se takmiči u najnižem rangu.

"Entuzijazam fudbalera je bio nikakav, ali čim smo dobili nagovještaj dobrih dešavanja u 'Mogrenu', svi su došli da treniraju", kaže Dakić.

Treninzi na stadionu "Lugovi" su obnovljeni prije mjesec dana, a da bi Klub preživio ovu takmičarsku sezonu, iz gradskog budžeta će mu biti uplaćeno oko 30.000 eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG