Dostupni linkovi

Berlinski zid srušen, gradi se mitrovački


Nelegalna izgradnja simbola podele: Zid u Mitrovici
Nelegalna izgradnja simbola podele: Zid u Mitrovici

Dok se razmatra sudbina zida izgrađenog sa srpske strane u blizini glavnog ibarskog mosta u Mitrovici, građani ovog grada ga nemo posmatraju.

Na glavnom mostu u toku su radovi revitalizacije koje finansira Evropska unija. Dok zvanična Priština i gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, kažu da se radi o ilegalnoj izgradnji zida koja nije predvidjena Briselskim sporazumom, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić kaže da će “potporni zid” ostati tu gde je, uz moguće korigovanje.

Za pojedine građane ove, sada odvojene opštine, ovaj zid je zid srama, a drugi nemaju ništa protiv njega i ne razumeju “uzbunu oko zida”.

Zid je sraman, nema logike, podseća na Berlinski zid, a to ne pripada 21. veku, kažu pojedini građani Mitrovice. Drugi, pak, smatraju da će on „regulistati saobraćaj“ u tom delu grada.

Ubeida Gašija iz južnog dela Mitrovice sreli smo u neposrednoj blizini mosta. Misli da je zid bespotreban i nelogičan, jer je put ispred njega otvoren za kretanje.

“Ispred zida su ulice gde prolaze i kola i ljudi. Za mene je to skroz nelogično ako se ne uzima u obzir da srpska strana uvek ima nešto na umu što ne kaže sada, već kasnije. Znači, ako imaju neki plan na umu za kasnije imaće smisla, ovako nema smisla. Mislim da samo povećava tenzije između Albanaca i Srba u vremenu kada je prošlo skoro 20 godina od rata, i kada je vreme da se ovi narodi približe mnogo više.”

“Potporni zid” za gradonačelnika Severne Mitrovice
“Potporni zid” za gradonačelnika Severne Mitrovice


Jovica Stojadinović iz Severne Mitrovice kaže da je ovo Mitrovački zid.

Berlinski nema, samo ostao Mitrovački“.

Kaže da će vreme pokazati da li će on biti od koristi.

Fejza Nazmija koji je u severnom delu Mitrovice živeo do pre pet godina, a sada je u južnom delu, kaže da zidovi na mostovima ili pored mostova ne postoje nigde i da ovaj u Mitrovici nije izgrađen sa dobrom namerom.

“Zid je napravljen jer kosovska strana uvek popušta pred srpskom delegacijom. Smatram da je sledeći korak srpske strane ‘mi ćemo da maknemo zid samo vi morate da osnujete Asocijaciju opština Srba sa ovlastima koje mi želimo’ i tada će ići predstavnik Kosova i reći će da se desio istorijski sastanak sa Srbijom jer smo rušili zid, a u medjuvremenu će se formirati Asocijacija opština Srba sa izvršnim funkcijama.”

Olivera Milošević iz Severne Mitrovice primećuje uznemirenost građana zbog nekih stvari koje, kako kaže, još nisu definisane.

“Imamo samo tu trenutno jedan zid koji pokazuje da će u budućnosti to da bude nešto lepo. Po meni on ne odvaja dva grada kao Berlinski zid, jer da je to bila namera arhitekte ili vlasti sa severa oni bi ga postavili odmah pored mosta. On samo reguliše i uređuje saobraćaj u tom delu i tu je kružni tok i ne vidim zašto se digla tolika uzbuna zbog jednog zida.”

Zid srama: Đelazim Peci
Zid srama: Đelazim Peci


Đelazim Peci, stanovnik severne Mitrovice, smatra da je ovo zid srama.

“Ja mislim da u 21. veku, kada se na primer ukidaju granice između država, a mi postavljamo neke granice između sebe, mislim da je to samo loše za srpski narod; i za Srbe i za Kosovo, jer mi treba što pre da uklonimo te zidove između sebe i da ih neutralizujemo, da bi i jedni i drugi napredovali.Ovaj zid stvarno nije bio potreban sada, i na neki način je simbol da ne možemo nikako da izađemo na pravi put regulisanja međusobnih odnosa.”

Miloš Stojadinović, taksista iz Severne Mitrovice, kaže da je samo napravljena još veća gužva u saobraćaju.

Kako je ovo počelo u sred zime da se radi… Ne znam stvarno čemu vodi ovaj zid, mada jeste lepo da se sređuje grad.“

Na pitanje da li je za zid ili protiv, kaže da je protiv i da ne zna zašto bi postavljali zid u svom gradu.

Šta je ovo: Lazar Kostić
Šta je ovo: Lazar Kostić


Penzioner Lazar Kostić iz Severne Mitrovice kaže da mu ništa nije jasno i da nema gde ni da se informiše.

„Ne znam, ne znam da ti kažem ništa i nemam koga ni da pitam. Po njihovoj priči, rekli su da će da bude dobro. Međutim, sad za sad ovo je zlo, a po njihovoj priči biće dobro. Koga god pitaš, niko ne zna. Kao da je Berlinski zid... Ne znam šta je ovo. Država je sila, može da radi kako hoće.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG