Dostupni linkovi

Uhapšen bivši crnogorski specijalni tužilac Milivoje Katnić


Bivši Glavni Specijalni tužilac Milivoje Katnić izveden iz prostorija Specijalnog policijskog tima oko 21.45. nakon devet sati saslušanja. 14. april 2024.
Bivši Glavni Specijalni tužilac Milivoje Katnić izveden iz prostorija Specijalnog policijskog tima oko 21.45. nakon devet sati saslušanja. 14. april 2024.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva Crne Gore, rano u nedjelju 14. aprila su uhapšeni bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i nekadašnji visoki policijski funkcioner Zoran Lazović, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa(RSE) iz Specijalnog tužilaštva.

Oko 13 sati Katnić je priveden u Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) na saslušanje, koje je trajalo skoro 9 sati.

"Katnić i Lazović su lišeni slobode zbog osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja", saopštio je portparol Specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić.

Privođenje bivšeg Specijalnog tužioca u zgradu Specijalnog policijskog tima. 14. aprila 2024.
Privođenje bivšeg Specijalnog tužioca u zgradu Specijalnog policijskog tima. 14. aprila 2024.

On je naveo, da je do hapšenja bivšeg čelnika Specijalnog tužilaštva i bivšeg pomoćnika direktora policije, došlo na osnovu saradnje tužilaštva sa EUROPOL-om, Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona.

"U toku je pretresanje njihovih stanova i drugih prostorija u Podgorici, Cetinju, Budvi i Bijelom Polju, radi pronalaska tragova krivičnog djela i predmeta koji mogu biti od koristi za postupak", naveo je tužilac Radonjić.

On je dodao da će Katnić i Lazović biti sprovedeni specijalnom tužiocu na saslušanje u zakonskom roku.

Čestitke Specijalnom tužilaštvu zbog hapšenja Katnića i Lazovića uputili su najviši vladini zvaničnici.

Premijer Milojko Spajić je naveo da akcija Specijalnog tužilaštva svjedoči o "stepenu infiltracije organizovanog kriminala u institucije sistema, koje su stvorene za vrijeme bivših vlasti".

Iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) su ocijenili da je hapšenje nastavak prakse revanšizma s ciljem kriminalizacije prethodne vlasti i ambicija da se, osim političke štete, sruši i optužnica u slučaju državni udar.

Ko je Milivoje Katnić?

Milivoje Katnić je bio Glavni Specijalni tužilac od 2015. godine, a na tu funkciju je došao sa mjesta sudije Apelacionog suda. Razriješen je početkom 2022, godinu i po nakon što je promijenjena vlast u Crnoj Gori, a Demokratska partija socijalista (DPS) prešla u opoziciju nakon tridesetogodišnje vladavine.

Bivši specijalni tužioci Saša Čađenović i Milivoje Katnić, danas obojica uhapšeni.
Bivši specijalni tužioci Saša Čađenović i Milivoje Katnić, danas obojica uhapšeni.

Nove vlasti su optuživale Katnića da je progonio opoziciju, a štitio najviše funkcionere DPS-a uključujući i dugogodišnjeg predsjednika Mila Đukanovića.

On je bio glavni tužilac u slučaju pokušaja terorizma i "državnog udara" 2016. čijom su optužnicom obuhvaćeni ruski i srpski državljani, kao i lideri proruskog Demokratskog fronta - sadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i poslanik Milan Knežević predsjednik Demokratske narodne partije članice vladajuće koalicije.

Prvostepenom presudom su svi bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, ali je Apelacioni sud naknadno proces vratio na početak.

Takođe, Katnićevo ime je poznato i po procesu protiv visokog funkiconera DPS-a i predsjednika nekadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića.

Marović je tokom suđenja potpisao sporazum o priznanju krivice za stvaranje kriminalne organizacije. Zatvorsku kaznu je izbjegao napuštanjem Crne Gore, a zaštitu je našao u Srbiji, koja godinama odbija da ga izruči.

Ko je Zoran Lazović?

Bivši pomoćnik direktora policije Zoran Lazović je dugogodišnji policijski funkcioner zadužen za borbu protiv organizovanog kriminala.

Montenegro -- Police inspector Zoran Lazovic, in Podgorica, July 31, 2019.
Montenegro -- Police inspector Zoran Lazovic, in Podgorica, July 31, 2019.

Zoran Lazović je do marta 2021. bio šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije, a do 2015. godine je bio visoki funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Vladajuća većina je od 2020. godine optuživala Lazovića da je bio povezan sa organizovanim kriminalnim grupama.

Njegov sin Petar Lazović je duže od godinu i po u pritvoru jer se sumnjiči za šverc droge i oružja kao i pripadnost jednoj od kriminalnih organizacija u Crnoj Gori.

Petar Lazović je bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, a nedavno je ponudio jemstvo, za odbranu sa slobode, od skoro 10 miliona eura. Sud je odbio ponuđeno jemstvo.

Crnogorsko tužilaštvo je u prethodne dvije godine sprovelo seriju hapšenja bivših čelnika pravosudnih institucija i policije.

Optužnice i sudski procesi se vode protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, bivših direktora policije Veselina Veljovića i Slavka Stojanovića, zamjenika direktora policije Dejana Kneževića, Katnićevog pomoćnika u Specijalnom tužilaštvu Saše Čađenović i drugih.

XS
SM
MD
LG