Dostupni linkovi

Mikser festival u Beogradu: Kreativnost i solidarnost


Konferencija za štampu Mikser festivala
Konferencija za štampu Mikser festivala
Beogradski festival Mikser, velika fešta kreativnosti i urbanog dizajna, ove godine će biti u znaku solidarnosti sa žrtvama poplava koje su nedavno zadesile Srbiju u okolne zemlje. Tokom festivala, koji se održava od 5. do 8. juna pod sloganom “Održiva utopija”, u starobeogradskom kvartu Savamala biće organizovani brojni edukativni, umetnički i zabavni programi.

Mikser festival, koji se održava treću godinu zaredom, će u svom debatnom segmentu biti podeljen na deset tema. U okviru obimnog konferencijskog programa govoriće se o održiviom razvoju, urbanizmu, kreativnoj industriji i dizajnu, navodi Maja Lalić, kreativna direktorka festivala.

“Bavimo se pitanjima kako to indistrijski ili grafički dizajner može deo talenta da usmeri u neku vrstu korisne akcije za svoju okolinu. Tako da ćemo kroz mnoge naše izložbe – ‘Ghost Project’, ‘Gladni dizajneri’ iz Hrvatske i druge – govoriti o novim idejama kojima mladi ljudi misle da mogu da promene i poboljšaju ovaj naš svet”, objašnjava Lalić.

Osim debata, mladi dizajneri i arhitekti, koji učestvuju na Mikserovom kampusu u hotelu “Bristol”, moći će da unesu konkretne promene u okoliš Savamale.

“Neki projekti su već i krenuli, kao što je saradnja sa Urbanističkim kuvarima, kolegama iz Španije i Makedonije. Svi se vrlo konkretno bavimo Savamalom. Trenutno se izrađuje sistem mobilnog nameštaja za javne prostore koji je dizajniran u saradnji sa mladim arhitektima i Savamalcima i biće postavljen na reci”, kaže Maja Lalić.

Ove godine na Mikseru će se predstaviti nekoliko umetničkih grupa. Među njima je i švajcarska umetnca Meri Kerolajn Hominal koja će u sobi hotela “Bristol” izvesti performans “Trijumf slavnih” za svakog posetioca pojedinačno. To je samo jedan u nizu performansa koje će pred beogradskom publikom izvesti umetnici iz više evropskih zemalja:

“Tu je i jdan zanimljiv performans ‘Čin pisanja’, umetnice Šelbatre Jašari, koja je kosovskog porekla i sa belgijskim državljanstvom. Ona će svoje telo ponuditi kao platno na kojem će građani moći da ispišu svoje misli o čemu god žele, naročito o aktuelnim društvenim zbivanjima”, objašnjava Ana Dragić, selektorka festivala.

Organizatori napominju da je ove godine vizuelna umetnost na Mikseru iskoračila iz zatvorenog prostora na ulice. U Beograd dolaze neki od najznačajnijih evropskih street art umetnika koji će tokom Miksera bojiti gradske fasade u Savamali, kaže Marija Draškić, jedna od selektorki Miksera.

“Doći će nam Boa Mištura iz Španije, velika grupa iz Madrida, poznata po tome što u svoj rad uključuju i zajednicu i uvek pozivaju na učešće u bojenju gradskih prostora. Pored njih, doći će velika zvezda Korte, takođe iz Španije; zatim Bond iz Nemačke, iz Rusije dolazi poznati street art umetnik Miša Most. Iz Londona dolazi Čaz, član poznatog kolektiva ‘the London Police’. Ne bih se preterano zadržavala na imenima velikih zvezda. Suština projekta je da će rame uz rame pored njih moći da stanu i naši umetnici i svi oni koji žele da na ovaj način doprinesu oplemenjivanju grada i ostave jedan veliki obojeni spomenik u Mostarskoj ulici u Savamaloj”, kaže Draškić.

Osim debata i kreativnih radionica, Mikser je i ove, kao i prethodne dve godine, pripremio bogat muzički program. Tokom nekoliko festivalskih dana, u dva konertna prostora – u Depo magacinu i Mikser hausu – publika će imati priliku da prisustvuje rok, pop i džez koncertima bendova iz Srbije, dok iz Bosne i Hercegovine stiže sastav Dvadesetorica.

Nedavne razorne poplave u regionu i Srbiji unele su notu solidarnosti u ovogodišnje izdanje festivala, pa će celokupan iznos od prodaje ulaznica za koncerte biti namenjen ljudima pogođenim poplavama.

“Samo neki od bendova koji će nastupiti su: Veliki prezir, Obojeni program, Kanda, Kodža i Nebojša, Svi na pod, Zemlja gruva. Jedan konceptualno drugačiji program desiće se ovde u Mikser Hausu, gde ćemo imati premijeru multimedijalnog projekta ‘Secret Life’ koji realizuju neki od najboljih muzičara sa beogradske scene. Tu je ekipa iz Vrooma, Darkwood duba, Andrijana Belović… Oni će na Mikser festivalu po prvi put predstaviti svoj jednistveni koncept. Svi oni su se zajedno sa nama okupili oko teme solidarnosti. Naša ideja je da sav prihod od karata za muzički program usmerimo u fond za žrtve poplava”, kaže Tamara Marković, iz organizacije Mikser festivala.

Paket karata za sva četiri dana u pretprodaji iznose 1.000 dinara, dok je cena pojedinačne karte 300 dinara
XS
SM
MD
LG