Dostupni linkovi

Medicina u 2013.: Usponi i padovi


Djevojčica zaražena virusom H7N9 u bolnici u Pekingu
Djevojčica zaražena virusom H7N9 u bolnici u Pekingu
Piše: Antoine Blua, priredila: Sabina Čabaravdić

Najprije dobre vijesti: Naučnici Queensland instituta u januaru su objavili otkriće o promjeni proteina u virusu AIDS-a kako bi se zaražene zaštitilo od uobičajenih infekcija.

Profesor David Harrich je tom prilikom objasnio da, ukoliko se klinička ispitivanja pokažu uspješnim, liječenje može biti vrlo efikasan način za zaštitu od AIDS-a.

"Ova terapija je tek potencijalni lijek. Dakle, to nije lijek za infekciju HIV-om, ali bi potencijalno moglo okončati bolest. Ovaj protein koji je prisutan u našim stanicama mogao bi pomoći u održavanju jakog imunološkog sistema, tako da će pacijenti moći normalno podnositi infekcije", kaže Harrich.

U martu 2013.godine naučnici su objavili još jedno potencijalno otkriće u vezi s AIDS-om. Naime beba rodjena s HIV virusom dobro je reagovala na rani tretman lijekom. Bolest se kod te bebe iz Mississippija nije vratila niti nakon godinu od prestanka uzimanja tableta. No potrebno je još dosta testova da bi se sa sigurnošću ustvrdilo da tretman ima isti učinak i na djecu čija je zaraza u odmakloj fazi.

S druge strane, epidemija dječije paralize koja je izbila u Pakistanu i Siriji i ugrozila je napore Svjetske zdravstvene organizacije da potpuno iskorijeni ovu zaraznu bolest.

U Pakistanu, jednoj od tri zemlje gdje polio postaje endemska bolest, militanti ometaju napore da se novorođenčad vakcinišu. Neki od članova tima su čak kidnapovani, što je rezultiralo povećanjem broja oboljelih. U 2013. bilo je čak 70 slučajeva više nego 2012.

U novembru je UN objavio podatke da je u Siriji od paralize oboljelo 13 djece, a zaraza polio virusom direktno je stigla iz Pakistana. Sirija je inače polio iskorijenila još prije 14 godina, ali je program cijepljenja obustavljen tokom trogodišnjeg rata koji još uvijek traje.

Ni 2013.godina nije prošla bez novih smrtonosnih prijetnji. Svjetski zdravstveni stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog pojave korona virusa, koji je prvi put otkriven još 2012., a koji može uzrokovati razne upale pluća, nakon čega dolazi do trajnog oštećenja bubrega i ostalih organa.

Za sada je zabilježeno relativno malo slučajeva oboljelih: ukupno 160 na Bliskom istoku i u Evropi, ali je smrtnost izuzetno visoka - skoro 70 posto. Još se sa sigurnošću ne može potvrditi da se prenosi s čovjeka na čovjeka, ali vjerovatnoća postoji.

"Virus je iz porodice kojoj pripadaju virus gripe ili poznati SARS, koji je 2003.godine u globalnoj epidemiji, usmrtio oko 800 ljudi. Istina malo je drugačiji od njih jer se sporije širi, ali se čini da je smrtonosniji od oba pomenuta virusa", kaže Gregory Hartl, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za epidemije.

Strah od korona virusa stiže u vrijeme kada iz Kine dolaze vijesti o novom smrtonosnom virusu ptičije gripe - H7N9. Od 140 oboljelih više od trećine ih je podleglo, mada nema nikakvih dokaza da se prenosi s čovjeka na čovjeka.

Dobra vijest stigla je i u obliku umjetnih udova koje korisnici mogu kontrolirati sopstvenom voljom.

Istraživači iz američkog vojnog instituta DARPA ljetos su objavili video koji prikazuje narednika Glena Lehmana, koji je izgubio desnu ruku dok je služio u Iraku, kako koristeći umjetnu ruku pije kafu iz šalice, veže šal ili hvata tenisku lopticu:



U izradi ovih protetičkih pomagala korištena je metoda nazvana “ciljana re-inervacija mišića”. To omogućava kretanje ruke na način da se nervi koji su u mozgu bili “odgovorni” za kretanje udova, svežu sa nervima koji se nalaze u blizini najvećeg mišića koji je ostao, na primjer na biceps, i na kojeg se naslanja nova, protetska ruka.

Pažnje vrijedan je i uspjeh Ukrajinaca da teško oboljelim osobama legalno osiguraju jake analgetike, poput morfija, kako bi im ublažili bolove.

Novi je propis odobren u maju, čime je Ukrajina postala prva članica Zajednice nezavisnih država koja je pojednostavila propisivanje lijekova za smanjivanje nepotrebnih patnji.

Diederik Lohman, viši zdravstveni istraživač Human Rights Watcha, ocijenio je ovaj potez Kijeva kao pobjedu za teško bolesne pacijente koji su ranije bili izloženi sporoj i bolnoj smrti.

"Bilo je situacija gdje su doktori pacijentima samo mogli reći: Više ne postoji ništa što možemo učiniti, ni u trećem pokušaju nismo vam uspjeli izliječiti rak, ili ovi lijekovi vam uopšte ne djeluju, ili imate neizlječivu tuberkulozu. Tada bi im samo saopštili da zdravstvo dalje ne zna, pa bi bili poslani kući da umru", kaže Diederik Lohman.

Zato je pomena vrijedan propis kojim je Ukrajina u maju 2013.godine na smrt bolesnim ljudima barem osigurala posljednje dane bez boli.
XS
SM
MD
LG