Dostupni linkovi

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore na početku suđenja negirala krivicu


Medenica ispred Višeg suda u Podgorici, 6. septembar
Medenica ispred Višeg suda u Podgorici, 6. septembar

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica negirala je pred Višem sudom u Podgorici 7. septembra da je dio kriminalne organizacije kojom je navodno rukovodio njen sin Miloš Medenica.

Medenica, koja je 17 godina bila na čelnim pravosudnim funkcijama, uhapšena je aprila 2022. i nepunih sedam mjeseci provela u istražnom zatvoru.

Suđenje po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) trebalo je da počne prije četiri mjeseca, u maju, odlagano je više puta.

Vesna i Miloš Medenica su u potpunosti negirali krivicu, kazao je njihov branilac Zoran Begović.

"Medenica je u svojoj odbrani tvrdila da je u suštini žrtva političke odmazde i da će učiniti sve kako bi dokazala da nije kriva i da ne pripada kriminalnoj organizaciji", kazao je Begović novinarima ispred suda.

I njen sin je, prema riječima branioca, negirao izvršenje krivičnog djela i bilo kakvu vezu njegove majke sa djelima koja mu se stavljaju na teret.

Vesni Medenici je, inače, zabranjeno da napušta teritoriju Kolašina, opštine na sjeveru Crne Gore.

Za šta se terete Medenice?

Medenica je uhapšena 17. aprila prošle godine nakon objave transkripta Europola, presretnutih telefonskih razgovora sa aplikacije Skaj njenog sina i tjelohranitelja, policajca Darka Lalovića, u kojima su dogovarali krijumčarenje droge i šverc cigareta.

U njima Miloš tvrdi da je njegova majka upoznata sa njihovim nelegalnim poslovima i da od nje mogu da očekuju zaštitu.

Prema optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) iz oktobra 2022. godine, Miloš Medenica se, između stalog, tereti da je 2019. godine stvorio kriminalnu organizaciju u cilju krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast.

On je, kako se navodi, iz Slobodne carinske zone Luke Bar krijumčario cigarete radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

Vesna Medenica se tereti da se od 2019. do 2021. godine obavezala da će korišćenjem položaja posredovati da se određeni predmeti pred Višim sudom i Vrhovnim sudom završe u korist dva privredna društva.

U tome joj je, kako piše, pomagao sin i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, te da je za njeno posredovanje dat mito.

Osim toga, navodno je posredovala kod sudija više sudova da postupe suprotno zakonu donesu odluku u predmetu korist još jednog privrednog društva.

Medenica 17 godina na čelnim pravosudnim funkcijama

Medenica je bila četiri godine vrhovna državna tužiteljka Crne Gore, a nakon toga u tri mandata na čelu Vrhovnog suda od 2007. do decembra 2020.godine, kada je podnijela ostavku.

Njen višestruki mandat na čelu Vrhovnog suda su kritikovali iz dijela međunarodne i domaće javnosti jer postoji ustavna odredba da isto lice može biti birano na tu funkciju najviše dva puta.

XS
SM
MD
LG